Algemeen, Groningen

Demonstratie tegen racisme en discriminatie op Grote Markt in Groningen

Patrick Behn (Pixabay)

GRONINGEN – Op zaterdag 22 maart om 14.00 uur vindt op de Grote Markt in Groningen een demonstratie plaats tegen racisme en discriminatie. Een groep bezorgde Stadjers organiseert deze bijeenkomst om aandacht te vragen voor de toenemende druk op de democratische rechtsstaat, fundamentele vrijheden en mensenrechten. De organisatoren roepen iedereen op om zich te verzetten tegen een beleid van haat en verdeeldheid en gezamenlijk te strijden voor een toekomst waarin vrijheid, gelijkheid en menselijkheid vooropstaan.

Deze demonstratie vindt plaats in het kader van bredere internationale protesten tegen racisme en discriminatie. In Amsterdam organiseert Comité 21 Maart een soortgelijke demonstratie. Dit comité strijdt sinds 1992 tegen alle vormen van discriminatie en zet zich in voor een samenleving waarin gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan. Omdat Amsterdam voor velen ver reizen is, hebben Stadjers het initiatief genomen om in Groningen een demonstratie te organiseren.

Wereldwijd komen mensen op voor gelijke rechten en verzetten zij zich tegen beleid waarin vluchtelingen worden gedeporteerd en moslims als tweederangsburgers worden behandeld. Ook in Nederland zien we hoe xenofobe partijen als de PVV steeds meer politieke invloed krijgen. Het huidige kabinetsbeleid vergroot maatschappelijke tegenstellingen en maakt minderheden tot zondebok, terwijl fundamentele rechten zoals het demonstratierecht, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting onder druk komen te staan.

Oproep tot actie

De organisatoren roepen iedere burger op om zich actief en vreedzaam te verzetten tegen deze zorgwekkende ontwikkelingen. Dit verzet moet breed en vastberaden zijn, gebaseerd op dialoog, gelijkheid en mensenrechten. In lijn met Comité 21 Maart wordt opgeroepen tot maatschappelijke ongehoorzaamheid: ambtenaren, leraren en zorgmedewerkers zouden moeten weigeren mee te werken aan beleid dat inhumaan, racistisch of bedreigend is voor de rechtsstaat. Daarnaast wordt opgeroepen om kritisch te blijven en van de media te eisen dat zij onrecht en onderdrukking aan de kaak stellen.

Over Comité 21 Maart

Comité 21 Maart werd opgericht in 1992 en zet zich in voor gelijkheid en de bestrijding van racisme en discriminatie. Het Comité is vernoemd naar de door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationale Dag tegen Racisme. Sinds de oprichting organiseert het Comité demonstraties, conferenties en campagnes ter bevordering van gelijke rechten voor iedereen.