Dierenkunstroute: een wandeling langs dierenkunst in Stad

Dierenkunstroute: een wandeling langs dierenkunst in Stad

GRONINGEN – Het Dierenmuseum heeft een dierenkunstroute ontwikkeld met dierenkunst in het centrum van Groningen.

Wist je dat er in het centrum van Groningen meer dan 50 kunstwerken met dieren zijn te bewonderen? Soms is het even zoeken en moet je goed omhoog tegen de gevel kijken, maar dan word je aangenaam verrast! Natuurlijk ken je het paard van Ome Loeks, het paard van Sint Maarten en het veulen op de Radesingel, maar wist je dat er ook apen, pauwen, uilen, koeien, eekhoorns, slangen, kikkers, een kameleon, een vleermuis, een beer en zelfs een zeester zijn te bewonderen?! En ook fabeldieren in de vorm van een draak en griffioenen ontbreken niet.

“Waar we vaak niet bij stil staan is dat er achter deze dierenkunst een diepere betekenis schuilgaat. Veel beeldende kunstenaars maakten namelijk gebruik van symboliek in hun werk. Zo staat een hond vaak voor trouw of waakzaamheid, tonen leeuwen en arenden macht en symboliseert de kameleon de wisselvalligheid der tijden.”

Ga op pad en ontmoet al deze dieren, leer waar ze voor staan en ontdek hoe ze zijn verbonden met de geschiedenis van Groningen. Van ieder kunstwerk legt de route je uit wat de (symbolische) betekenis is. De Groningse Dierenroute laat je gegarandeerd met andere ogen naar Groningen kijken!

De Groningse Dierenroute is 4 kilometer lang en gemaakt door het Dierenmuseum; een virtueel museum over het dier in de kunst en cultuur. De route is gratis te downloaden op dierenmuseum.nl.

Foto: Gerardus/Wikipedia