‘E-bike maakt beroep fietsenmaker leuker, maar ook moeilijker’

‘E-bike maakt beroep fietsenmaker leuker, maar ook moeilijker’

APPINGEDAM – Fietsenmakers gezocht! Door de opkomst van elektrische fietsen zijn fietsenhandelaren naarstig op zoek naar nieuw personeel of stagiairs. “Het vak is aantrekkelijker geworden voor jongeren, maar ook veeleisender,” zegt Eddy Lambeck van Bike Totaal Lambeck Tweewielers uit Appingedam tegen Groningen Bereikbaar.

De elektrische fiets is ook in Appingedam populair. “Ik schat dat van de stadsfietsen die ik verkoop nu ongeveer twee derde elektrisch is,” zegt Eddy. “Daarnaast verkopen we ook andere typen elektrische fietsen. Elektrische racefietsen, mountainbikes, jeugdfietsen. De elektrische fiets is niet meer alleen voor ouderen. Ik hoor steeds vaker dat mensen hun tweede auto inruilen voor een e-bike.”

Voor de fietsenhandelaar betekent de toenemende populariteit van de e-bike meer drukte. “Mensen laten zich uitgebreid adviseren, terecht natuurlijk. Want een e-bike is wel wat duurder dan een gewone fiets. Dat vraagt dus wat meer tijd. Daarnaast ben je met het repareren van een elektrische fiets vaak langer bezig.”

Personeel

Voldoende werk aan de winkel dus. Maar net als andere fietsenhandelaren heeft Lambeck moeite om goed personeel te vinden. “Je kunt ons vak niet meer vergelijken met vroeger. Je moet niet alleen verstand hebben van de traditionele fietstechniek, je moet ook een halve ICT’er zijn. Zonder laptop kun je je werk niet meer doen.”

Wie bij Lambeck Tweewielers wil werken, kan beginnen als stagiair. “Bij Noorderpoort kun je een opleiding fietstechnicus volgen, waarbij je één dag in de week naar school gaat en de andere dagen in de praktijk werkt. Je moet een beetje handig zijn, open staan om wat te leren en goed met klanten kunnen omgaan. En je moet natuurlijk goed in ons team passen.”

Pak de fiets!

Lambeck Tweewielers uit Appingedam is een van de fietsenhandelaren in de provincie die meedoet aan de probeeractie van Groningen Bereikbaar. Inwoners van de provincie Groningen kunnen een week lang gratis een e-bike of speed pedelec (een extra snelle elektrische fiets) uitproberen. Zo kan iedereen het gemak van een e-bike ervaren, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of voor een ritje in de omgeving. Kijk voor meer informatie en de deelnemende fietsenhandelaren op de actiepagina van Groningen Bereikbaar.

Foto: KBO Bike/Unsplash

Foto/Bron: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar