Gemeente Groningen doet aangifte tegen boeren om kapot gras

Gemeente Groningen doet aangifte tegen boeren om kapot gras

GRONINGEN – De gemeente Groningen doet aangifte vanwege het kapotgereden gras tijdens de protestactie bij het provinciehuis.

De gemeente heeft naar eigen zeggen 40.000 euro schade geleden tijdens het boerenprotest op 14 oktober. Het gaat dan voornamelijk om groenschade, waaronder kapotgereden gras en schade aan wortels, stinzen en bomen. De opengebroken deur van het provinciehuis is bij het bedrag niet inbegrepen omdat deze van de provincie Groningen is.

Hulp werd niet geaccepteerd

Vrijwel direct na de demonstratie bood een groep boeren aan om de schade aan het gras en de deur te herstellen. Ze kwamen met graszaad naar het Martinikerkhof maar werden daar tegenhouden. “We kregen te horen dat het gaat om gemeentegrond en dat er eerst onderzoek moest plaatsvinden”, aldus John Breider uit Hellum tegen het Dagblad van het Noorden.

‘Het lijkt wel heilige grond’

“Ze willen weten of de grond vervuild is door zeg maar een lekkende trekker”, vervolgt Breider. “Ook moet worden gekeken naar of de boomwortels beschadigd zijn. Natuurlijk, dit is een mooi historisch stukje Groningen, maar het lijkt wel heilige grond. We mochten er niet aankomen. Sterk overtrokken. Het enige wat er groeit is gras en onkruid.”

Officieel aangifte

Inmiddels heeft de gemeente laten weten de eerder gedane handreiking van de boeren aan te nemen, maar doet zij wel officieel aangifte vanwege de wettelijke overtreding. Een woordvoerder laat weten dat ze de boeren nog moeten uitnodigen voor een gesprek en dat ze niet wil uitlopen op eventuele redenen om de boeren niet zelf de schade te laten herstellen.

Foto: Google Street View