Gezondheid van Stadjers verschilt enorm per wijk

Gezondheid van Stadjers verschilt enorm per wijk

GRONINGEN – Er zijn grote gezondheidsverschillen tussen Stadjers uit verschillende wijken, zo blijkt uit onderzoek.

Jochen Mierau (35), wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health in Groningen, publiceerde hierover onlangs in AHA Magazine. Mierau wil de gezondheidsverschillen in Noord-Nederland verminderen en doet onderzoek naar hoe een verschil in gezondheid zo groot kan zijn, terwijl iedereen gebruik maakt van hetzelfde zorgsysteem.

Mierau: “Wanneer je in Groningen van Helpman naar Selwerd fietst, gaat de gemiddelde levensverwachting van de wijkbewoners zo een paar jaar naar beneden. Op een stukje van vijf kilometer. Dat is bizar.”

Economische status

De Aletta Jacobs School of Public Health vond een verband tussen de economische status van het gezin waarin men wordt geboren en de levensverwachting van een persoon. Het neemt daarbij scholing, voeding, leefstijl, recessies en zelfs aardbevingen mee in haar onderzoek. Schrijnend is dat juist een lagere economische status gepaard gaat met een duurdere zorgverzekering.

“Together for more healthy years is het motto, preventie is het toverwoord. Maar het mag niet bij woorden blijven”, aldus Mierau. Want pas als de gezondheidsverschillen echt zijn verminderd, heeft de Aletta Jacobs School of Public Health volgens Mierau haar doel bereikt.

Aletta Jacobs School of Public Health

Het Aletta Jacobs School of Public Health is een nieuwe samenwerking van alle RUG-faculteiten, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Hanzehogeschool, zorgverzekeraars, GGD en gemeenten.

Foto: Pixabay