Groningen verkozen tot URBACT Good Practice City

Groningen verkozen tot URBACT Good Practice City

Groningen heeft Europese erkenning gekregen voor het welkomstbeleid waarmee Stad zich richt op internationale studenten en expats. Van het Europese fonds voor integrale stedelijke ontwikkeling, URBACT, ontving Groningen het Good Practice City Label. Daarmee is de stad direct geplaatst voor deelname aan het URBACT City Festival in Tallinn (Estland), komende oktober.

URBACT definieert het Good Practice-label als een aanpak die bewezen heeft goed te werken en die het verdient om te worden gebruikt als goed voorbeeld of model voor anderen in Europa. Alle geselecteerde ‘good practices’ zijn te bekijken op urbactgoodpractices.eu.

Burgemeester Peter den Oudsten: “Het is geweldig dat de EU onze inspanningen nu ook erkent. Groningen is een jonge, frisse dynamische stad, en wordt steeds internationaler. Dat hier steeds meer jonge, talentvolle wereldburgers verblijven komt de sfeer en de aantrekkelijkheid van de stad ten goede. We willen er samen met de kennisinstellingen voor zorgen dat al deze talenten een fijn verblijf in onze stad kunnen hebben. Als ze dan later elders hun carrière voortzetten, kijken ze met een goed gevoel terug op hun verblijf in Groningen. Zo krijgen we steeds meer ambassadeurs voor onze stad.”

Groningen steeds internationaler

Door het toenemende aantal internationale studenten en kenniswerkers krijgt Groningen een steeds internationaler klimaat. Dit biedt kansen voor de regionale economie, maar vraagt ook extra aandacht op het gebied van huisvesting en communicatie.

Het welkomstbeleid, door Het Akkoord van Groningen ontwikkeld, ondersteunt nieuwe Stadjers op het gebied van huisvesting, werkgelegenheid, city life en communicatie. Het Akkoord van Groningen is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de provincie Groningen en de gemeente Groningen met als doel Groningen als internationale kennisstad te profileren en te versterken.

City of Talent

Concreet zullen er onder de vlag van City of Talent nieuwe platforms worden ontwikkeld waar de internationale studenten zowel digitaal als persoonlijk worden geholpen bij het vinden van huisvesting, werk, toegang tot culturele voorzieningen en andere praktische informatie. Voorafgaand aan de KEI-week in augustus zullen die platforms starten. Daarnaast krijgt het Groninger stationsgebied internationale markeringen om de route naar het centrum te verduidelijken.

Foto: Experience Groningen