Groningse schrijft boek met tips voor leerkrachten

Groningse schrijft boek met tips voor leerkrachten

GRONINGEN – Gisteren verscheen Het Deugdenspel Doeboek, een boek met tips voor leerkrachten en iedereen die met jongeren werkt.

Het Deugdenspel Doeboek steunt en inspireert leerkrachten en mensen die met kinderen en jongeren werken. “Steeds meer scholen werken via ‘deugden’ aan sociale en persoonlijke competenties van leerlingen. Daarom is er veel vraag naar een praktisch boek met informatie, voorbeelden en tips, dat leerkrachten ondersteunt bij het inzetten van deugden in de klas”, aldus auteur Annelies Wiersma

Het Deugdenspel Doeboek

Deugden zoals doorzettingsvermogen, eerlijkheid en geduld, zijn de bouwstenen van het karakter en de basis voor een succesvol leven. Hoe stimuleer je leerlingen bij het ontwikkelen van die positieve eigenschappen? Hoe geef je leerlingen een sterke basis mee voor de rest van hun leven? Het Deugdenspel Doeboek leert om deugden op een speelse en vanzelfsprekende manier te integreren in reguliere lessen en de omgang met elkaar.

Het boek is samengesteld met bijdragen geschreven door en voor leerkrachten die les geven aan kinderen vanaf 9 jaar en sluit aan bij de SLO-kerndoelen (34 t/m 39; mens en samenleving). “Een handig en inspirerend boek om bewust aandacht te geven aan positieve eigenschappen, fijn om te lezen in de zomervakantie. Een boek dat iedere leerkracht helpt om het nieuwe schooljaar vol goede moed en positief van start te gaan”, aldus Wiersma.

Het Deugdenspel

Het Deugdenspel Doeboek is gebaseerd op de ervaring van leerkrachten die zogenoemde ‘deugdenkaarten’ met leerlingen gebruiken. Nadenken over jezelf en in gesprek gaan over normen en waarden: dat alles gaat gemakkelijker met Het Deugdenspel (9+). Op 52 deugdenkaarten staan duidelijke omschrijvingen van karaktervormende eigenschappen, zoals eerlijkheid, respect en geduld. Dit maakt deugden praktisch en bespreekbaar, je krijgt er meer grip op. De vrolijke cartoons houden het luchtig.

Behalve op school (middenbouw, bovenbouw en voortgezet onderwijs), in de kinderopvang (BS), met je plusklas, mentorklas, of tijdens maatschappij- of burgerschaplessen, kun je het Deugdenspel (en het Doeboek) breder inzetten, met je gezin, bij studiekeuze, sportvereniging, enzovoort.

Het Deugdenspel Doeboek telt 178 pagina’s en is uitgegeven bij Uitgeverij ACT on Virtues. Het boek is voor 27,50 euro verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel. Kijk voor meer informatie op keiindeugden.nl.

Foto: Bart van der Kraan/ACT on Virtues