Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in Groningen

Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in Groningen

GRONINGEN – Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat in november opnieuw demonstreren bij de Sinterklaasintocht in Groningen.

Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie vandaag in het NRC. De actiegroep gaat demonstreren in plaatsen waar “geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet” plaatsvindt. Naast Groningen gaat KOZP demonstreren in elf andere gemeenten, namelijk in Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

Vorig jaar voerde KOZP ook actie in Groningen. Zo’n veertig demonstranten waren destijds aanwezig om het Emmaplein. Door de goede inzet van de politie waren ze in staat om, ondanks de gespannen sfeer tussen voor- en tegenstanders, het kinderfeest ongestoord door te laten gaan. Uiteindelijk is er op het Emmaplein één aanhouding verricht voor het gooien van vuurwerk.

Het stadsbestuur en voormalig burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) lieten eerder weten een verandering van de traditie toe te juichen. Als reactie daarop stelde de PVV voor om Stadjers te laten meebeslissen via een referendum. Maar een volksstemming over het uiterlijk van Zwarte Piet was ‘ongewenst’ en ‘niet zinvol’, zo schreven burgemeester en wethouders in antwoord op het voorstel.

‘Speciale aandacht’

Naast demonstraties bij intochten wil KOZP komend jaar ook buiten sinterklaastijd actievoeren. Daarbij wil de actiegroep zich richten op burgemeesters, winkeliers en intochtcomités. De afgelopen maand stuurden de activisten al e-mails naar sponsoren van lokale intochten met de waarschuwing dat ze bij hun acties ‘speciale aandacht’ zullen schenken aan financiers van traditionele Zwarte Pieten.

Racisme?

Volgens KOZP is Zwarte Piet “een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw.” Echter komt de verschijning die wij nu als Zwarte Piet kennen al voor in een periode van ver daarvoor. Zwarte Piet lijkt dus eigenlijk niets te maken te hebben met racisme. Volgens neerlandicus Herman Pleij is Zwarte Piet simpelweg een karikatuur is van de duivel.

Foto: dassel/Pixabay