
Locatie ING Hereplein omgetoverd tot plaats delict
In het kader van het Alternative Finance Festival vinden rondom vandaag meer dan twintig evenementen plaats uit protest tegen het wanbeleid van banken.
Zo hebben studenten van Fossielvrij Groningen vandaag het ING-kantoor aan Hereplein 51 in Groningen omgetoverd tot een ‘plaats delict’. Ze vragen hiermee aandacht voor het schadelijke investeringsbeleid van de ING, met name in fossiele brandstoffen.
Begin van de economische crisis
Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de bank Lehman Brothers omviel, op 15 september 2008. Het was het begin van de economische crisis. Jarenlang harkten banken miljarden aan winsten binnen met onverantwoordelijke investeringen. Toen het misging moesten burgers betalen. In 2009 werd ING met belastinggeld van de ondergang gered. Sindsdien is er weinig veranderd. Banken, met name ING, hebben nog altijd maling aan gemeenschappen, aan mensen en natuur.
Fossielvrij Groningen meent dat investeringen in fossiele brandstoffen exemplarisch zijn voor de kortetermijnvisie van banken en het minachten van maatschappelijke impact. Daarom roepen de vrijwilligers met deze ludieke actie de ING op om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van haar investeringen.
ING is het meest vervuilend
De keuze voor de ING is niet toevallig, aldus Fossielvrij Groningen. Volgens de Eerlijke Geldwijzer is ING veruit de bank met het meest vervuilende investeringsbeleid. ING maakte in 2017 vijf miljard euro winst, door geld van klanten te investeren in ondermeer (kern)wapens, gas en kolen. Van de 30 miljard euro die Nederlandse banken gezamenlijk in fossiele brandstoffen investeerden in 2015 (meest recente publicatie) kwam 25 miljard van ING. Ondanks herhaaldelijke beloftes van het tegenovergestelde, weigert ING vooralsnog haar investeringen in de fossiele industrie af te bouwen.
Crimineel, vindt Fossielvrij Groningen. Vandaar dat de studenten zaterdag de stoep voor het ING-kantoor aan het Hereplein tijdelijk met lint hebben afgezet. Ze met stoepkrijt tekenden ze silhouetten van voorbijgangers, voor de pinautomaten. Ook toonden de vrijwilligers zelfgemaakte posters met teksten als “Gaswinning? Niet van mijn geld!” en deelden ze scoreformulieren uit van De Eerlijke Geldwijzer.
Overstappen
“We hopen natuurlijk dat deze actie ING beweegt tot het volledig verduurzamen van hun investeringen”, zegt Cathalyn de Jong. “Mensen die daarin geen vertrouwen hebben roepen we op om van bank te veranderen. Dat gaat trouwens behoorlijk makkelijk.” Verschillende mensen hebben zaterdag aangegeven dit te gaan doen.
Alternative Finance Festival
Het Alternative Finance Festival organiseert meer dan 20 protestacties door het hele land, van Hoorn tot aan Maastricht en Groningen.
Foto: Fossielvrij Groningen