Meer dan 10.000 Groningers in opstand bij fakkeltocht

Meer dan 10.000 Groningers in opstand bij fakkeltocht

GRONINGEN – Meer dan 10.000 mensen namen vanavond deel aan de fakkeltocht door de binnenstad van Groningen om hun onvrede te uiten.

De deelnemers protesteren omdat zij zich niet serieus genomen voelen door Den Haag. Ze zijn ontevreden over de (extra) gaswinning en de manier waarop schades worden afgehandeld. Tegelijkertijd wordt het protest aangegrepen om actie te voeren tegen de sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG en de coronamaatregelen. Zo heeft onder andere De Drie Gezusters de terrassen geopend.

Respect voor Groningen

De fakkeltocht werd georganiseerd onder het motto #respectvoorgroningen. De organisatie was in handen van de Groninger Bodem Beweging (GBB), het Groninger Gasberaad, voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en Kamerlid Sandra Beckerman (SP), maar het protest werd ondersteund door een veel bredere groep. Zo sloten ook de boeren zich aan, net als een groep Friezen van de Fryske Nasjonale Partij.

Overweldigende opkomst

De fakkeltocht zou om 20.00 uur beginnen, maar door de overweldigende opkomst werd de tocht een half uur eerder gestart. Zelfs een uur na de start vertrokken er nog altijd mensen met fakkels vanaf de Vismarkt. De politie ter plaatse spreekt van 10.000 deelnemers. Onder hen een aantal bekende personen, waaronder Marcel Hensema, Freek de Jonge, TikTok Tammo en diverse politici.

Foto: RDB Producties