Onderwijsprijs naar Bellingwolde en stad Groningen

Onderwijsprijs naar Bellingwolde en stad Groningen

GRONINGEN/BELLINGWOLDE – De winnaars van de Onderwijsprijs Groningen zijn CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde en Kamerlingh Onnes uit Groningen (foto).

Gedeputeerde Eelco Eikenaar reikte de prijs, een bronzen olifant, dinsdagavond uit in het provinciehuis. Beide winnaars vertegenwoordigen Groningen in maart bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Leiden.

Publieksprijs

De Wegwijzer en Kamerlingh Onnes waren ook winnaar van de publieksprijs, een cheque van 250 euro. De leerlingen mogen mee bepalen waar de school het geld aan besteedt.

100 Jaar Onderwijs

CBS De Wegwijzer won de prijs met het project ‘100 Jaar Onderwijs’. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest heeft De Wegwijzer een groot project opgezet met onder meer een reünie, de expositie ‘100 Jaar Onderwijs’ en een musical. De school wil cultuur en geschiedenis op deze manier levend houden en doorgeven aan jongeren.

De jury is enthousiast: “Als geen ander laat De Wegwijzer zien wat het belang is van een ‘levende school’ voor een dorpsgemeenschap. De hele school heeft samengewerkt om er een mooi festijn van te maken met een grote inbreng van de kinderen zelf.”

MAD

Het eigen vak MAD (Media, Art & Design) is een bijzondere combinatie van Kunst en Informatica. Met analoge en digitale materialen en technieken ontwerpen de leerlingen werkstukken die niet alleen oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen, maar die ook verwonderen en ontroeren.

De jury toont zich aangenaam verrast: “Het nieuwe vak opent ook echt een nieuwe wereld. De opdrachten zijn veelzijdig, uitdagend en maatschappelijk relevant. Origineel, en ook zeker overdraagbaar naar andere scholen.”

Onderwijsprijs sinds 1993

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In iedere provincie wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt.

Foto: Provincie Groningen