Openbaar Ministerie heeft de pik op journalist Rob Mulder

Openbaar Ministerie heeft de pik op journalist Rob Mulder

GRONINGEN – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen journalist Rob Mulder voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk.

Dat maakte Mulder vandaag bekend via zijn Facebookpagina. De journalist maakte in opdracht van RTV Noord een reportage waarin hij het gemak wilde aantonen waarmee illegaal vuurwerk kan worden gekocht. Ook wilde de hij laten zien dat het vuurwerk niet zonder problemen bij de politie kon worden ingeleverd.

Hoger beroep zonder motivatie

Als reactie op het item eiste de rechtbank een werkstraf van 30 uur, maar Mulder kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke geldboete van 300 euro. En hoewel de werkstraf later door de rechter van tafel werd geveegd, gaat het OM nu dus alsnog verder met een hoger beroep tegen de journalist. Volgens Mulder heeft het OM hiervoor geen motivatie opgegeven.

“Ik ben verbijsterd en ontdaan”, zo laat Mulder weten. “Zojuist ontving ik het bericht dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de politierechter in Groningen over de vuurwerkreportage die ik in samenwerking met en in opdracht van RTV Noord maakte. De motivatie voor het hoger beroep? Geen. Ik ben er misselijk van, maar het houdt me onverminderd strijdbaar en alert.”

“De uitspraak van de politierechter in Groningen was rehabiliterend: “Geen enkele twijfel aan uw integriteit. Geen twijfel aan uw goede journalistieke bedoelingen. U hebt honderd procent te goeder trouw gehandeld”. Het zijn woorden uit de mond van een rechter. Ze hebben me erg goed gedaan. En ik hou me vast aan het simpele feit dat een rechterlijke uitspraak boven elke verdachtmaking staat. Mijn vertrouwen in recht en rechtvaardigheid is groter dan welke aanval uit welke hoek dan ook.”

“Het vervelendste is natuurlijk dat dit vervolg van de rechtszaak weer veel geld gaat kosten, een zware last voor een beginnend bedrijf. Ik overweeg daarom een crowdfunding actie, maar dat heeft wat denkwerk nodig. Ik ben namelijk gewend mijn eigen boontjes te doppen, maar misschien is dat nu te hoog gegrepen. Wordt vervolgd.”

Foto: Rob Mulder/Facebook