RUG gebruikte ruim miljoen publiek geld voor Chinese campus

RUG gebruikte ruim miljoen publiek geld voor Chinese campus

GRONINGEN – De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt ruim een miljoen euro aan publiek geld in het Yantai-project te hebben gestopt.

Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. De conclusie van de inspectie is schokkend omdat toenmalig minister Jet Bussemaker van Onderwijs nadrukkelijk had verboden om belastinggeld aan de voorbereidingen van de campus in het Chinese Yantai te gebruiken. Bovendien ontkende de RUG in eerste instantie dat bij het project gebruik was gemaakt van publiek geld.

“Er zijn geen publieke middelen naar de voorbereiding van de campus Yantai gegaan”, zo verklaarde de universiteit in augustus vorig jaar in een reactie op onderzoek van Jasper Been van studentenbeweging DAG. Been stelde destijds het misbruik van de gelden aan de kaak, waarna door de Onderwijsinspectie een officieel onderzoek werd ingesteld. De campus werd uiteindelijk afgeblazen en de universiteit heeft laten weten het bedrag terug te betalen.

Losjes met de regels

Het is niet de eerste keer dat de universiteit het niet zo nauw neemt met beslissingen van de overheid. Onlangs liet de RUG weten geen geld naar bètastudies te verschuiven, ondanks het advies van onderzoekscommissie-Van Rijn. De commissie deed namens het Kabinet onderzoek naar de verdeling van onderwijsgelden en kwam tot de conclusie dat er extra geld naar bètastudies moet vanwege de groeiende vraag op de arbeidsmarkt.

Foto: Google Street View