Sneltreinen tussen Groningen en Winschoten

Sneltreinen tussen Groningen en Winschoten

Vanaf december 2020 rijden er in de spits naast stoptreinen ook sneltreinen tussen Groningen en Winschoten. Hiermee gaat het aantal treinen in de spits van twee naar vier per uur. Met de extra treinen gaat de reis tussen de beide plaatsen ook sneller en zijn er voor reizigers meer zitplaatsen. Zo ontstaat er een nog betere verbinding tussen regio en stad.

Reizigers in de vijf extra treinen in de ochtendspits en in de acht treinen in de middagspits reizen tussen Groningen en Winschoten negen minuten sneller. De extra treinen stoppen op de stations Groningen Europapark en Scheemda. “Met deze investering zorgen we ervoor dat we regio en stad nog beter met elkaar verbinden. Zo maken we wonen in de regio en werken in de stad aantrekkelijker”, aldus Anton van Duuren, projectleider provincie Groningen.

Start werkzaamheden

Afgelopen juni is Strukton Rail begonnen met het voorbereidende werk. Vanaf maandag 14 september start het werk bij station Zuidbroek met weghalen van oude sporen die niet meer in gebruik zijn. In de periode van 10 tot en met 19 oktober (herfstvakantie) werkt de aannemer dag en nacht op alle locaties. Er is dan geen treinverkeer mogelijk en Arriva zet bussen in.

Werk aan spoor en stations

Om de extra treinen te kunnen laten rijden zijn aanpassingen nodig aan sporen en stations. ProRail werkt aan meer ruimte voor treinen en reizigers op de stations Zuidbroek en Scheemda. Ook veranderen ze seinen tussen Zuidbroek en Hoogezand-Sappemeer zodat treinen dichter op elkaar kunnen rijden. Met nieuwe wissels en aanpassingen aan spoorbeveiliging op diverse plekken kunnen treinen straks sneller rijden. Als er meer treinen gaan rijden, moeten spoorkruisingen nog veiliger worden gemaakt. ProRail plaatst bij vier overwegen extra beveiliging.

Bron: ProRail

Foto: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar