Toerit van Vrijheidsplein naar Julianaplein maand afgesloten

Toerit van Vrijheidsplein naar Julianaplein maand afgesloten

De toerit voor het verkeer vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein is van vrijdag 6 november (22.00 uur) tot maandag 7 december (06.00 uur) afgesloten. De toerit moet namelijk een stukje wordt opgeschoven. In november en december zijn daarnaast twee weekendstremmingen nodig om het verkeer naar de tijdelijke weg om te zetten. Het verkeer wordt steeds omgeleid via de overige ringwegen. Automobilisten krijgen het dringende advies de gele borden te volgen.

Omleidingen

De werkzaamheden hebben invloed op het verkeer aan de westzijde van de stad. De aansluiting van de westelijke ringweg op het Julianaplein komt tijdens de werkzaamheden te vervallen. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Ook kan het verkeer omrijden via de af- en oprit bij Hoogkerk.

Ook verkeer vanaf Laan Corpus den Hoorn kan tijdens de werkzaamheden niet via het Vrijheidsplein naar het Julianaplein rijden. Automobilisten richting Hoogezand kunnen omrijden via de ringwegen. Verkeer op de Laan Corpus den Hoorn richting Assen kan beter doorrijden naar de aansluiting Groningen-Zuid op de A28.

Stremming van de toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein. Verkeer wordt omgeleid via de ringwegen of via de af- en oprit bij Hoogkerk.
Het verkeer kan omrijden via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg of via de af- en oprit bij Hoogkerk.

Weekendstremmingen

Voor het omzetten van het verkeer op de tijdelijke weg zijn twee weekendstremmingen nodig. De eerste van vrijdagavond 27 november t/m maandagochtend 30 november. Dan is de zuidelijke ringweg afgesloten tussen de westelijke ringweg en het Julianaplein. In dit weekend kan dus ook het doorgaande verkeer vanaf Drachten niet direct het Julianaplein bereiken. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg.

Twee weken later, van vrijdagavond 11 december t/m maandagochtend 14 december is noordkant van de zuidelijke ringweg aan de beurt. Dan kan het verkeer niet vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. De omleiding loopt via de zuidelijke, oostelijke en noordelijke ringweg. Voor beide stremmingen geldt dat de werkzaamheden bij slecht weer opschuiven naar een ander weekend.

Zuidelijke ringweg dicht tussen westelijke ringweg en Julianaplein in de richting van Hoogezand/Assen. Verkeer wordt omgeleid via de ringwegen.
27-30 november: stremming zuidelijke ringweg richting Julianaplein.

Zuidelijke ringweg dicht tussen Julianaplein en westelijke ringweg richting Drachten. Verkeer wordt omgeleid via de ringwegen.
11-14 december: stremming zuidelijke ringweg richting Drachten.

Toerit opschuiven

Het opschuiven van de toerit heeft te maken met het vervangen van het viaduct van de zuidelijke ringweg over de Paterswoldseweg. Jos Veneberg van Combinatie Herepoort: “Hier wordt momenteel naast het bestaande viaduct een nieuw, tijdelijk viaduct gebouwd. Om het verkeer over het tijdelijke viaduct te leiden, leggen we aan de zuidzijde van de bestaande ringweg een tijdelijke weg aan. Deze tijdelijke weg komt deels op de plek waar nu de toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein ligt. Door de toerit iets op te schuiven naar het zuiden, maken we ruimte om de tijdelijke weg af te bouwen.”

Doorstroming

Tijdens de omleidingen houdt een team van verkeerskundigen van Groningen Bereikbaar, Aanpak Ring Zuid, Combinatie Herepoort en gemeente Groningen de verkeerssituatie in en rond de stad in de gaten. Als het nodig is, kunnen zij aanpassingen doen in de verkeersstromen, bijvoorbeeld door verkeerslichten anders af te stellen of door verkeer om te leiden.

Foto/Bron: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar