Uitgeverij de Blauwe Tijger uit Groningen vindt boekenschat

Uitgeverij de Blauwe Tijger uit Groningen vindt boekenschat

Op bizarre wijze kreeg Uitgeverij de Blauwe Tijger uit Groningen afgelopen maand de laatste partij boeken in handen van de reeds overleden schrijver Fré Morel.

Morel was het pseudoniem van de op 30 september 2012 overleden Bertus Blommink. Zijn boek Oorlog is misleiding en bedrog was lange tijd uitverkocht en bleek tweedehands niet meer verkrijgbaar.

Tom Zwitser van Uitgeverij de Blauwe Tijger: “Dit boek is een aanrader voor wie een nieuwe kijk op een heel belangrijk stuk westerse geschiedenis wil krijgen of wie zijn feitenkennis wil aanvullen.”

Oorlog is misleiding en bedrog

Als men het vandaag de dag over oorlog heeft, bedoeld men daar doorgaans de oorlog mee die onderhand in het collectieve geheugen gegrift staat als dé oorlog aller oorlogen; de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is duidelijk, herkenbaar en afgebakend: Nazi-Duitsland, Adolf Hitler, Jodenvervolging, concentratiekampen en dood.

Het historisch besef lijkt slechts terug te gaan tot september 1939 als Duitse troepen de grens met Polen overtrekken. Dat dit een logisch en onvermijdelijk vervolg was van de Eerste Wereldoorlog, de voorgaande oorlog, is voor velen een gesloten boek.

Hakenkruizen en concentratiekampen

Wie is er vandaag de dag nog van op de hoogte dat de Amerikanen in 1917 met gestrekte rechterarm de oorlog verwelkomden? Dat ze samen met de Engelsen het hakenkruis inzetten om hun onderdanen naar het slachtveld te dirigeren? Dat de Russische revolutionairen in 1917 het hakenkruis zelfs in hun bankbiljetten voerden?

Wie weet nog van de Engelse concentratiekampen in Zuid-Afrika waar de onwillige blanke Boeren werden opgesloten, overwegend vrouwen, kinderen en bejaarden? Wie is er nog van op de hoogte dat meer dan de helft van hen werd uitgeroeid? Wie kent het meisje Lizzy van Zyl nog dat op 7-jarige leeftijd in april 1901 in het Engelse concentratiekamp Bloemfontein crepeerde van de honger, net als 50 procent van alle Boerenkinderen?

Wie weet nog van de smerige en tot haat aanzettende oorlogsleugens waarbij de Duitsers beschuldigd werden treinladingen vol lijken tot zeep te transformeren? Wie kent de moorddadige geschiedenis van Winston Churchill die als oorlogscorrespondent (en daarmee als franc-tireur) om zich heen schoot met zijn eigen wapen, gevuld met de verboden Dum-Dum munitie?

Wie kent de racistische kant van Baden Powell, het gekonkel achter de al eeuwen nagejaagde stichting van de (Zionistische) staat Israël, en de rol die gespeeld is om dit te realiseren door Amerika in 1917 in de oorlog te betrekken, de Bank of England als grote sponsor van de NSDAP, hoe de Amerikaanse overheid het eigen volk en de wereldburgers bewust misleid heeft door de geraffineerd geregisseerde en geplande aanval op Pearl Harbor, etc?

Gijsbert Blommink

Fré Morel was het pseudoniem van Gijsbert Bertus Blommink (Bennekom 12 maart 1946 – Veghel 30 september 2012). Blommink was een bevrijdingskind en het resultaat van een korte verhouding tussen de minderjarige Geertruida (van?) Veldhuizen en een onbekend gebleven Canadese/geallieerde militair.

Blommink groeide op bij familie van moederskant, startte zijn carrière als chemisch onderzoeker bij Koninklijke Zwanenberg Organon in Oss. Hij schreef als amateur historicus onder (o.a.) het pseudoniem Fré Morel diverse boeken. In 1986 veranderde hij van carrière en werd hij wijnboer in Bergerac in het Franse departement Dordogne in de regio Aquitanië. In 2011 keerde hij definitief naar Nederland terug en stierf in 2012 aan een hartstilstand.

Foto: Uitgeverij de Blauwe Tijger