Werkzaamheden aan Ring Zuid én Oost. Waarom tegelijk?

Werkzaamheden aan Ring Zuid én Oost. Waarom tegelijk?

GRONINGEN – Een deel van Ring Zuid is de hele zomer dicht, terwijl er ook op Ring Oost afsluitingen zijn. We krijgen hierover veel vragen. Waarom zijn deze werkzaamheden tegelijkertijd gepland? Had dat niet anders gekund? In dit artikel leggen we het uit.

Veel werkzaamheden bewust in de zomer

Tijdens de zomer is er veel minder autoverkeer op de weg. Veel mensen zijn op vakantie of pakken met het mooie weer de fiets. Wegwerkzaamheden worden daarom bewust in de zomermaanden gepland. Zo hebben minder automobilisten er last van en ontstaan er minder snel opstoppingen als het verkeer wordt omgeleid.

Ring Zuid in september 2024 in gebruik

Voordat we in september 2024 over de nieuwe Ring Zuid kunnen rijden, moet er nog heel veel gebeuren. Bijvoorbeeld het vervangen van de hoge Euvelgunnerbrug in de ringweg. Dat gebeurt deze zomer. Ook daarna wordt er volop doorgewerkt aan Ring Zuid.

Waarom tegelijk werk aan Ring Oost?

Op Ring Oost wordt ondertussen het asfalt vervangen. Kan dat niet wachten tot 2025? Het antwoord is nee. In de oostelijke ringweg ligt geluidsreducerend asfalt. Dit type asfalt heeft een levensduur van 8 jaar en moet vóór 2025 vervangen zijn. De zomer van 2024 is geen optie, vanwege grootschalige afsluitingen die dan nodig zijn om Ring Zuid af te bouwen.

Komend najaar wordt het asfalt op Ring Noord vervangen omdat deze dezelfde levensduur heeft als het asfalt op Ring Oost. In de winter is asfalt vervangen lastig vanwege het weer. Dus bleef alleen deze zomer over om dit te doen. Na afronding van de werkzaamheden ligt er weer een goede weg om het verkeer op te vangen bij omleidingen door de werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid. Daarom is het werk aan Ring Oost deze zomer gepland. Ideaal? Nee. Maar toch de beste optie.

Foto/Bron: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar