Containerafval MSC Zoe wordt kunstwerk tegen zinloos plastic

Containerafval MSC Zoe wordt kunstwerk tegen zinloos plastic

PIETERBUREN – De ramp met de overboord geslagen containers van de MSC Zoe is door Maria Koijck verbeeld in een enorm kunstwerk.

Het kunstwerk is het symbool voor al het plastic afval dat in de nasleep van het verlies van 345 containers vrij kwam in zee. Op 20 april zal het kunstwerk onthuld worden bij het Zeehondencentrum Pieterburen door de laatste hand er aan te leggen met behulp van vrijwilligers die zich ook tijdens het schoonmaken van het afval van de containers hebben ingezet.

Het zeehondencentrum opent er een expositie bij ter ere van de vele vrijwilligers die vanaf het eerste moment klaar stonden om de rotzooi op te ruimen. De inspiratie van het kunstwerk kwam voort uit de duizenden My Little Pony’s die de stranden van Terschelling bezaaiden. Dit paard is dan ook toepasselijk Zoe de Ponie gedoopt.

Zoe de Ponie

Het Zeehondencentrum heeft daarnaast een symbolische stal voor het paard gemaakt waarin de gevolgen van de ramp duidelijk zichtbaar zijn. Duizenden objecten die als gevolg van de ramp opgeruimd moesten worden zijn er te zien. Bovendien is het een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die zich inspanden om de kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen.

Om 13.00 uur zal de opening plaatsvinden en gevolgd worden door een middagprogramma voor jong en oud. De opening wordt mede mogelijk gemaakt door Groningen Schoon Dankzij Mij van Stadsbeheer gemeente Groningen met de MilieuStewards. Dit initiatief heeft ook tijdens de opruimacties nauw samengewerkt met het Zeehondencentrum.

Foto: Gert Bron