Extra voorstellingen De Poolse Bruid in Onderdendam

Extra voorstellingen De Poolse Bruid in Onderdendam

ONDERDENDAM – Vanwege grote belangstelling is de speelperiode van de voorstelling De Poolse Bruid in Onderdendam verlengt.

Ruim een week voor de première zijn dertien van de twintig voorstellingen van De Poolse Bruid uitverkocht. Daarom hebben het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Toneelgroep ECHO (tgECHO) besloten de speelperiode te verlengen. Gisteren startte de kaartverkoop van drie extra voorstellingen op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juli.

De Poolse Bruid

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Nu het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film die een ode brengt aan het Groninger landschap.

Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek.

Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Cast

De cast van De Poolse Bruidbestaat uit acteurs Lotte Dunselman en Paul van der Laan en muzikanten Bert Hadders en Joost Dijkema. De regie is in handen van Lies van de Wiel. De tekst voor de toneelbewerking is van Jibbe Willems. Willems weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Een ode aan het Groninger landschap in een historische boerderij!

De Poolse Bruid gaat op vrijdag 21 juni, de langste dag van het jaar, in première en speelt t/m 21 juli op boerderij De Haver in Onderdendam. De locatie biedt ruimte aan 200 bezoekers. Kijk voor meer informatie op poolsebruid.nl.

Foto: De Poolse Bruid/NNT