Uithuizenaar haalt 5.000 euro op voor het goede doel

Uithuizenaar haalt 5.000 euro op voor het goede doel

UITHUIZEN – Henk Bolhuis haalde samen met Martin Boeije 5.000 euro op voor het Babybox-project.

Dat deden de twee via hun deelname aan ScanCoveryTrial 2019, een autotocht kris kras door Scandinavië met wedstrijdelement. In totaal deden er 88 teams mee, verdeeld over een tour- en een expertklasse. In de expertklasse moeten snellere tijden worden gereden en worden navigatieproeven gedaan.

Mission Possible

Bolhuis (Uithuizen) en Boeije (Waalwijk) zijn als donateur al jarenlang betrokken bij het werk van de Christelijke hulpverleningsorganisatie Mission Possible. Vanaf de eerste dag reden ze namens team Mission Possible in de top van het klassement en behaalden ze na negen dagen de eerste prijs.

“De tocht was een enorme uitdaging. We hebben in negen dagen tijd zo’n 7.000 km afgelegd. De eerste route was zo’n 2.000 km en duurde bijna 30 uur. Een groot gedeelte ging over binnenwegen door bossen met veel sneeuw. Sommige wegen waren spekglad”, vertelt Boeije.

“Elke route is onderverdeeld in etappes die je in een bepaalde tijd, vooraf berekend door de organisatie, moet afleggen. Die tijd is niet bekend. Die moet je zelf berekenen met je navigatiesystemen. Rijd je te snel of te langzaam dan krijg je strafpunten. In deze route zaten ook een paar navigatieproeven. Je krijgt daarbij de opdracht om op een kaart een route uit te stippelen. Daarbij moet je altijd de kortste route kiezen maar sommige punten op de kaart mag je niet berijden. Langs de route zijn door de organisatie bordjes met letters geplaatst die je in de juiste volgorde moet noteren. Mis je een letter dan krijg je ook strafpunten. Het was een fantastische ervaring. We zijn op de Noordkaap geweest en hebben op krab gevist in een fjord bij Kirkenes. En we hebben ook nog het Noorderlicht gezien.”

Babybox-project

De deelname aan de tocht had tot doel het werk van Mission Possible onder de aandacht te brengen en geld op te halen voor het Babybox-project. In dit project worden dozen met benodigdheden voor baby’s en hun jonge moeders uitgedeeld in Bulgaarse Roma dorpen en in Rusland. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. In Rusland zijn het vooral jonge moeders die zijn opgegroeid in een weeshuis of in een gebroken gezin en nauwelijks voorlichting hebben gehad. Naast de Babybox krijgen de moeders ook voorlichting en medische zorg. Veel nadruk wordt gelegd op preventie.

Bert Dokter, initiatiefnemer van Mission Possible is blij met de actie van Martin en Henk. “Een eerste prijs is fantastisch maar het belangrijkste is dat we met deze actie het Babybox-project goed op de kaart hebben kunnen zetten. Er is bijna 5.000 euro gedoneerd en dat is allemaal voor Mission Possible. Daarmee kunnen wij 100 Babybox-dozen aanschaffen en uitdelen!”

Foto: Mission Possible