Vrijwilligers welkom bij schoonmaakactie Waddendijk

Vrijwilligers welkom bij schoonmaakactie Waddendijk

NOORDPOLDERZIJL – Vanmorgen begon bij Noordpolderzijl een grote opruimactie van de Waddendijk.

De schoonmaakactie heeft tot doel zes kilometer Waddendijk schoon te maken. Vanuit Noordpolderzijl wordt in westelijke richting naar Westernieland gewerkt. De actie is een coproductie van Zeehondencentrum Pieterburen, Waterschap Noorderzijlvest, Veiligheidsregio Groningen en de gemeente Het Hogeland. Ook haar nieuwe burgemeester Henk Jan Bolding steekt de handen uit de mouwen.

Hij doet dat met tientallen andere vrijwilligers. Bolding en de andere vrijwillige krachten begonnen de opruimactie om 10.00 uur bij het vermaarde café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl. De zeehondencrèche coördineert de inzet van vrijwilligers. Die kunnen zich daar ook melden.

“Hartverwarmend om te ervaren hoeveel mensen begaan zijn met het unieke Waddenlandschap. Ik reken op een grote opkomst, morgen. En natuurlijk ben ik van de partij. De ambtsketen laten we maar even voor wat die is. Laarzen en oude, warme kleren aan en de handen uit de mouwen. Ik heb er zin in!”, zegt Bolding.

De schoonmaakactie richt zich niet op de kwelders. De eigenaren van de kwelders hebben geconstateerd dat die al grotendeels zijn opgeruimd. Het opruimen van nog aanwezige granulaatkorrels wordt op een later moment gedaan door ervaren vrijwilligers en natuurgidsen. Voor niet-kenners van het gebied zijn kwelders verboden terrein; niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de natuur in het kwetsbare gebied niet meer te verstoren dan nodig is.

Foto: Groninger Landschap