Groningen Seaports en Pipelife winnen prijs voor innovatie

Groningen Seaports en Pipelife winnen prijs voor innovatie

DELFZIJL – Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en producent van kunststof buizen Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018.

Zij wonnen met hun infrastructuur voor waterstof. Bijzonder is dat de leidingen van kunststof zijn. De twee bedrijven zijn hiermee een duurzaam voorbeeld voor de noordelijke provincies.

Groningen Seaports en Pipelife gaan samen een infrastructuur voor het transport van groene waterstof aanleggen in Delfzijl en de Eemshaven. Pipelife levert de gasbuizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor fluctuaties in het groene energieaanbod. De inzet van waterstof is echter nog erg duur. Het gebruik van kunststofleidingen kan de kosten van waterstof significant verlagen.

In de finale namen zij het op tegen Stercore en Enerpy. Stercore maakt van mest en digestaat uit co-vergisters duurzame energie en koolstof, zonder dat hierbij afvalstoffen ontstaan. Enerpy zet organische reststromen om in grondstoffen met behulp van radiolyse, een technologie die gelijkenissen heeft met pyrolyse.

Verkiezing

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door uitgeverij Industrielinqs pers en platform (uitgever de vakbladen Petrochem en Het Nieuwe Produceren) en is bedoeld om producten en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven. Met de Northern Enlightenmentz verkiezing wil de uitgever de noordelijke provincies inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties.

Een vakjury heeft voor 60 procent de punten verdeeld, daarnaast mochten ook bezoekers van het Eemsdeltavisiecongres hun stem uitbrengen (telde voor 20 procent) en via internet konden mensen stemmen (telde ook voor 20 procent mee).

Foto: Industrielinqs