Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat bezocht Groningen.
Dat deed de staatssecretaris op uitnodiging van gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen (ondernemerschap en innovatie). Keijzer bezocht ondernemers en organisaties die actief zijn op het gebied van ICT, cybersecurity en telecom. De ambitie van Groningen is om de digitale koploper van Nederland te worden.
Staatssecretaris Keijzer, Economische Zaken en Klimaat: “Mobiel internetten, online winkelen en contactloos betalen zijn niet meer weg te denken uit Nederland. De digitale economie brengt veel en onze internetvoorzieningen behoren tot de mondiale top. Dat blijven we echter niet zomaar. Dat betekent voortdurend investeren in technologie, kennis én mensen. Ondernemers en organisaties in de provincie Groningen geven daarin het goede voorbeeld. Door te experimenteren met nieuwe technieken als blockchain en 5G, maar ook met cybersecuritylessen op bassischolen.”
Gedeputeerde Brouns, provincie Groningen: “Middenin de wereldwijde digitale transformatie van maatschappij en bedrijfsleven neemt Groningen een krachtige uitgangspositie in. We onderscheiden ons met een dynamische ICT startupscene en veel inhoudelijke kennis. Uniek in Nederland is hoe in deze regio wetenschap, bedrijfsleven en overheden nauw samenwerken in de zoektocht naar toepassingen van nieuwe technologie om maatschappelijke vraagstukken in bijvoorbeeld zorg, energie en mobiliteit aan te pakken.”
Cybersecuritylessen op basisschool
Keijzer en Brouns waren onder meer te gast op de basisschool De Kleine Wereld in Groningen waar kinderen van ITurnIT les krijgen over cybersecurity. De meeste leerlingen op een basisschool hebben straks een baan die nu nog niet bestaat en werken in een gedigitaliseerde samenleving. Het vroegtijdig aanleren van digitale vaardigheden en zich bewust worden van de gevaren die dit met zich meebrengt maakt ze klaar voor die toekomst.
Rond de tafel met wetenschap en bedrijfsleven
Tijdens de lunch sprak Keijzer in een rondetafelgesprek met zo’n 20 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid. Zij kreeg in diverse pitches te zien wat Groningen allemaal te bieden heeft op dit gebied. Ook werd verkend hoe het Rijk en de regio samen kunnen optrekken in het opzetten van experimenten, het ontwikkelen van onderwijs en het doen van onderzoek op het terrein van digitalisering.
Het werkbezoek werd afgesloten met verschillende demonstraties vanuit het project 5Groningen waarbij wordt getest met 5G mobiele communicatietechnologie en een rondleiding bij een MKB-ondernemer: machinefabriek STT Products in Tolbert. Het bedrijf maakt (computergestuurde) fijnmechanica zoals machines die medische producten fabriceren.
Blockchaincompetitie ministerie en provincie
Voor het experimenteren met de nieuwe technologie blockchain krijgen ondernemers via een competitie extra ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Groningen. Blockchain is een digitale technologie om gegevens vast te leggen voor het verrichten van veilige digitale transacties.
Vijf partijen ontvingen in 2017 via een zogenoemde SBIR-regeling in totaal 250.000 euro om de haalbaarheid van hun idee te onderzoeken om via blockchain toepassingen te bouwen op het gebied van energie, gezondheidszorg en overheidsdiensten zoals het online tegen gaan van btw-fraude of het digitaal toekennen en vastleggen van studiepunten.
De resultaten van de onderzoeken worden binnenkort bekend en dan stellen ministerie en provincie nog eens 250.000 euro beschikbaar om van daaruit minimaal twee prototypes te laten ontwikkelen.
Foto: Pixabay