Duurzaam Nieuwolda en tiny houses in Wagenborgen

Duurzaam Nieuwolda en tiny houses in Wagenborgen

Gedeputeerde Nienke Homan bracht deze week een werkbezoek aan Nieuwolda en Wagenborgen.

Zo’n 1200 woningen en bedrijven uit deze dorpen moeten in 2022 volledig aardgasvrij zijn. De subsidieaanvraag om dit plan te kunnen realiseren is inmiddels ingediendbij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Homan kreeg in de proefwoning in Nieuwolda uitleg over het plan.

Onderweg naar duurzaamheid

Nieuwolda is in 2013 gestart met een bewonersproject om het meest energiezuinige dorp van Nederland te worden. Onderdeel van dit project was het realiseren van een energieleverende en levensloopbestendige proefwoning, waarin Oost-Groningers gratis mogen logeren. Andere duurzaamheidsprojecten in Nieuwolda zijn de nieuwbouw van verpleegcentrum ’t Hamrik die 400 zonnepanelen heeft gekregen, het aanbrengenvan 40 zonnepanelen op Dorpshuis ’t Trefpunt en het installeren van ledlampenin de straatverlichting.

Ook in buurdorp Wagenborgen wordt hard gewerkt aanlevensloopbestendig wonen. Woonstichting Groninger Huis is van plan om tiny houses te realiseren in het dorp. Deze woonvorm heeft slechts een kleine CO2-voetafdruk en wordt gerealiseerd met duurzame materialen. Ook willen inwoners van Wagenborgen een zonnepark realiseren.

Volledig aardgasvrij

Gedeputeerde Homan kreeg samen met wethouders Broekhuizen van de gemeente Oldambt en Rijzebol van de gemeente Delfzijl uitleg over de plannenom beide dorpen volledig aardgasvrij te maken. Hiervoor wordt het bestaande aardgasnet geschikt gemaakt voor het gebruik van lokaal geproduceerd biogas, bijgemengd met 20 procent waterstof. Daarnaast worden woningen en bedrijfspanden geïsoleerd en wordt er apparatuur aangelegd voor elektrische bijverwarmingtijdensde koudste dagen van het jaar.

Enthousiaste reactie

Gedeputeerde Homan reageerde enthousiast op de presentatie van de plannen. Ze gaf aan onder de indruk te zijn van het initiatief en wil graag op de hoogte blijven. Waar mogelijk wil ze helpen om het project tot een succes te maken. Na afloop van de bijeenkomst maakte ze samen met beide wethouders een vlog.

Foto: Gemeente Oldambt