Geen geld meer voor evenementen in Winschoten

Geen geld meer voor evenementen in Winschoten

WINSCHOTEN – Door het wegvallen van de reclamebelasting voor ondernemers komt de organisatie van Winschoter evenementen in het gevaar.

Dat vreest het bestuur van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Winschoten (SOCW) dat gefinancierd wordt door de inkomsten van de belasting. Per jaar ontvangt de stichting zo’n 110.000 euro, waarmee ze evenementen als Waterbei, de Nacht van Winschoten, Bevrijdingsdag, Koningsdag en de Sinterklaastocht organiseert. Ook de versiering van het centrum tijdens Kerst valt onder haar taken. De organisatie van al deze activiteiten loopt gevaar nu de belasting onrechtvaardig blijkt.

Reclamebelasting blijkt onrechtvaardig

De rechtbank heeft eerder deze week namelijk besloten dat de gemeente Oldambt geen reclamebelasting meer mag heffen op ondernemers. Bovendien moet de gemeente de onrechtvaardig geïnde belastingen terugbetalen. De uitspraak volgt na een zaak die oud-ondernemer Chris de Raaf tegen de gemeente had aangespannen, zo valt te lezen op RTV Noord.

De Raaf had een kledingwinkel in de Langestraat en vond het oneerlijk dat hij moest meebetalen aan infrastructurele projecten in het centrum, terwijl ondernemers die geen belasting betaalden hier ook van profiteerden. De belasting gold namelijk alleen voor ondernemers in het centrum van de stad. De rechtbank vond dit ook en zette een streep door de belasting.

In totaal moet de gemeente Oldambt 3.500 euro terugbetalen aan de oud-ondernemer. Dit bedrag kan oplopen als andere ondernemers ook bezwaar gaan maken. De uitspraak van de rechtbank komt voor de gemeente Oldambt als een ongelukkige verrassing. De gemeente verkeert namelijk in financieel zwaar weer en kampt met een tekort van bijna 12 miljoen euro waardoor ze ingrijpende bezuinigingsmaatregelen moet nemen.

Foto: Google Street View