Huishoudens met een laag inkomen krijgen extra geld voor hoge energierekening

Huishoudens met een laag inkomen krijgen extra geld voor hoge energierekening

WINSCHOTEN – Op vrijdag 10 december heeft het kabinet besloten dat huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag krijgen. Dat betekent dat huishoudens waarvan het inkomen onder een bepaalde grens ligt, één keer extra geld krijgen om te voorkomen dat ze geldproblemen krijgen door de hoogte van de energierekening. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze regeling, die begin volgend jaar start.

Wetswijziging en regels

Voordat de regeling van start kan gaan, moet er een aanpassing worden gedaan in de wet. Daarnaast worden er regels opgesteld, zodat iedere gemeente de regeling op dezelfde manier uitvoert. Het kabinet gaat op dit moment uit van een bedrag van ongeveer 200 euro per huishouden.

Zelf aanvragen

Omdat gemeenten niet op de hoogte zijn van de inkomens van alle inwoners, moeten mensen met een laag inkomen de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe en vanaf wanneer. Inwoners die een uitkering krijgen van de gemeente, hoeven geen aanvraag in te dienen. De eenmalige toeslag wordt tegelijk met de uitkering overgemaakt.

Foto: Gemeente Oldambt