‘IMG moet duidelijker zijn over maatregelen schadebehandeling’

‘IMG moet duidelijker zijn over maatregelen schadebehandeling’

WINSCHOTEN – Op 17 mei 2021 maakte het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) nieuwe maatregelen bekend. Die maatregelen gaan over het afhandelen van schades die zijn ontstaan door de gaswinning uit het Groningenveld. In een gezamenlijke brief aan het IMG geven overheden uit Groningen en Noord-Drenthe aan dat ze niet blij zijn met die maatregelen. Gemeente Oldambt is één van de afzenders van die brief.

‘Onvoldoende uitgewerkt’

Volgens de regio zijn de maatregelen van het IMG nog onvoldoende uitgewerkt. Daardoor weten inwoners niet wat de maatregelen voor hen betekenen. Door de veranderingen in de regels kan het zo zijn dat inwoners zien dat hun buren een schadevergoeding hebben gekregen, maar dat hun schademelding misschien niet meer in behandeling wordt genomen of anders wordt beoordeeld. Daardoor ontstaat onbegrip en ongelijkheid. En dat is volgens de bestuurders uit de regio ongewenst.

Kijk naar alle factoren

Er zijn verschillende factoren die schade kunnen veroorzaken. De regio vindt dat het IMG naar al die factoren moet kijken. Het rapport van TNO/TU Delft kijkt maar naar één schadefactor, namelijk diepe bodemdaling- en stijging. De regio vindt dat het wettelijk bewijsvermoeden in het hele gebied van kracht moet blijven zo lang andere oorzaken niet uitgesloten kunnen worden. Als het IMG hier anders over oordeelt, dan moet er een passende overgangsregeling komen voor inwoners die al een schademelding hebben gedaan.

Geef inwoners duidelijkheid

De regio vindt dat het IMG ervoor moet zorgen dat inwoners op tijd bericht krijgen over hun schademelding. Ook moeten de regels voor het beoordelen van schades duidelijk zijn en door alle schadespecialisten hetzelfde worden toegepast. De regio roept het IMG op om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over wat de nieuwe maatregelen voor inwoners betekenen.

Reactie burgemeester

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zegt het volgende over de maatregelen van het IMG: “Het IMG is een onafhankelijk instituut en bepaalt dus haar eigen regels. Toch blijven we als regio in gesprek met het IMG om de belangen van onze inwoners te behartigen. Ik vind het erg belangrijk dat er snel meer duidelijkheid komt voor onze inwoners.”

“Oldambt ligt aan de rand van het aardbevingsgebied. Daardoor ontstond al ongelijkheid en onduidelijkheid in de afhandeling van schades. De nieuwe maatregelen zorgen nog eens voor extra onrust en mogelijke ongelijkheid in de afhandeling van schades. Ik hoop dat het IMG snel aan de mensen laat weten waar ze aan toe zijn.”

Gezamenlijke brief

De brief aan het IMG is opgesteld door de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Oldambt, Westerkwartier, Veendam, Pekela, Tynaarlo, Noordenveld, Aa en Hunze, provincie Groningen, provincie Drenthe en Veiligheidsregio Groningen.

Foto: Gemeente Oldambt