OOSTWOLD – Voor de rubriek ‘Vrijwilliger in het zonnetje’, ging wethouder Gert Engelkens in gesprek met Emmo Meijer, Hennie Hofman en Fokko Kuiper van de moestuin bij de brede school (cbs De Lichtboei en obs Noordkaap) in Oostwold. Deze rubriek is ter waardering en promotie van het vrijwilligerswerk in Oldambt.
Dertien jaar geleden startte Emmo Meijer (71) vol enthousiasme de moestuin en hij is nog steeds dolenthousiast over dit schoolproject. Met dank aan de overige zeven vrijwilligers die de moestuin ‘draaiende’ houden.
“Ik doe alles in overleg met de vrijwilligers. Ik ben trots op deze groep.” Behalve Meijer steken ook Fokko Kuiper (al twaalf jaar), Hennie Hofman, Geert Schiphorst, Corry Postma en vriend Wim, Hilda de Wit en Remmelt Hemmes veel vrije tijd in hun moestuin.
Ze krijgen daarbij hulp van leerlingen van beide basisscholen. “Van Noordkaap zijn dat leerlingen van de groepen drie, vijf en zeven en van De Lichtboei zijn dat kinderen uit de groepen drie, vier en zeven.” De vrijwilligers zien het onderhouden van de moestuin – van veertig bij tien meter – als een mooie bezigheid. Sinds twee jaar is daar de natuurtuin bijgekomen. Die is iets groter, zo’n zestig bij tien meter.
De vrijwilligers doen niet alles zelf. Dat is ook het mooie aan dit project. “De leerlingen bepalen zelf wat er wordt gezaaid. Dat zaaien en poten doen ze ook zelf. Ze krijgen de oogst ook mee naar huis.” Elke groep heeft de beschikking over twaalf vierkante meter grond. “Ze houden daar tomaten, uien, rode bieten, boontjes, prei en boerenkool. Een groepje bestaat uit vier of vijf kinderen.”
Vrijwilligerswerk en schooleducatie wordt via beide tuinen – ook bekend onder de naam Struunhoukje – mooi gecombineerd. “De kinderen hebben in de natuurtuin een houtsnipperpad aangelegd, maar ze strooien ook paardenmest over de tuin. De onderwijzers zijn zeer positief.” De vrijwilligers zijn het hele jaar aanwezig in de tuinen. Er is altijd wel iets te doen, weet Meijer.
De klassen helpen op dinsdag- en woensdagmorgen mee in de tuin. De groep vrijwilligers drinkt tijdens zijn pauze koffie in een schoollokaal. Ze bespreken dan ook het wel en wee van onder meer hun dorpen Oostwold en Midwolda. Zo is dit ook een sociaal gebeuren. “Een kleinkind van me zit hier op school. Ik voelde me geroepen om vrijwilliger te worden”, zegt Hennie Hofman (68). Ze maakt nu twee jaar deel uit van deze vrijwilligersgroep.
Lovend is Meijer – hij zegt het ook namens de overige vrijwilligers – over de gemeente Oldambt. “Als we iets nodig hebben, zoals leenmateriaal, krijgen we het ook hier. We hebben directe lijntjes met de gemeente. Ook hebben we veel steun aan de directie en leerkrachten van beide scholen. We krijgen altijd een kerstpakket. Dit jaar mogen we uit eten van de school.”
Wethouder Gert Engelkens is blij met de complimenten. Die heeft hij zeer zeker ook voor de vrijwilligers. “Ik heb respect en waardering voor jullie. Jullie vrijwilligerswerk is een verhaal op zich. Hoe jullie dit met elkaar, vrijwilligers en scholen doen. Dit is uniek.”
Is er dan niets negatiefs te noemen? Meijer en zijn groep balen als een stekker van de vernielingen die zeer regelmatig plaatsvinden op het Struunhoukje. “Waarom gebeurt dat toch?”, vraagt Meijer zich af. Emmo Meijer vindt acht vrijwilligers voldoende. “Er moeten niet te veel kapiteins op een schip zitten. Maar als ik stop, is het hier gebeurd.”
Hennie Hofman knikt: “Emmo heeft zoveel kennis in huis. En hij kent heel mensen die we nodig hebben.” Als voorbeeld noemt Meijer de nieuwe blokhut die nu op de tuin staat. “Gekregen van een particulier. Ons schuurtje was verrot en dat is nu vervangen.”
Tijdens het bezoek aan het Struunhoukje glundert Meijer van oor tot oor. Hij vertelt honderduit en lovend over het project en ‘zijn’ vrijwilligersgroep. “Dit is mijn passie. Ik kan hier uren over praten. Hier op de dijk lopen ook wel eens vakantiegangers. Die zeggen dan ‘wat is dit mooi’. Dat is toch schitterend!”
Foto: Gemeente Oldambt (ingezonden)