Water Natuurlijk wint verkiezing waterschap Noorderzijlvest

Water Natuurlijk wint verkiezing waterschap Noorderzijlvest

GRONINGEN – De (voorlopige) uitslag van de verkiezingen van waterschap Noorderzijlvest pakt gunstig uit voor Water Natuurlijk.

Maar liefst zes zetels wist Water Natuurlijk in de wacht te slepen. Dat waren er twee meer dan in 2015. Voor de PvdA was de uitslag ook goed: drie zetels: één maar dan de vorige keer. Gelijk bleven het CDA, de ChristenUnie en Betaalbaar Water, die alle drie hun twee zetels vast wisten te houden.

Minder gelukkig waren de VVD, die van twee naar één zetel ging en de AWP, niet politiek wel deskundig, die de ene zetel verloor. 50PLUS, die voor de eerste maal aan de verkiezingen van Noorderzijlvest deel nam, viel ook buiten de boot. De Partij voor de Dieren, die in de periode 2015-2019 één zetel bezette, nam om moverende redenen niet weer aan de verkiezingen deel.

Dijkgraaf Bert Middel maakte de verkiezingsuitslag woensdag 21 maart rond het middaguur bekend in het royale atrium van het Waterschapsgebouw aan de Stedumermaar. Niet alleen veel kandidaten kwamen hier vol verwachting naar toe, maar ook flink wat van de huidige bestuursleden en ook medewerkers van het waterschap.

Middel vertelde dat de voorlopige uitslag alleen bekend kon worden gemaakt doordat een aantal medewerkers, Kristien Vlieg, Harry Bauman, Rolien van Leeuwen en Siebrand van der Wal bereid was geweest om ‘s nachts tot kwart voor vier door te werken. Dat had als oorzaak dat na de verkiezingen voor zowel Provinciale Staten als de waterschappen, de stemmenverwerking voor de provincie de eerste prioriteit had.

Middel deelde daarna mee dat de zetelverdeling na de nachtelijke uitkomst nog flink verschilde van de uitslagen, die op de morgen zelf nog waren vrij kwamen. Dat kwam door de vele restzetels, vijf in totaal, die er uit waren gerold. Die drukten een enorm stempel op de uiteindelijke uitslag. Bij Water Natuurlijk ging het zelfs om het binnen halen van twee restzetels.

De dijkgraaf was verder blij met de hoge opkomst: 53,3%, flink wat meer dan in 2015, toen dat 49,6% was. De opkomst was zelfs nog een tikje groter dan voor de Provinciale Staten. Daarvoor zijn alleen personen stemgerechtigd, die het Nederlanderschap bezitten. Voor de waterschappen dient men ingezetene te zijn.

A.s. maandag, 25 maart, maakt de dijkgraaf om 10.00 uur, tijdens een bijeenkomst van het Centraal Stembureau in het Waterschapsgebouw de definitieve uitslag bekend. Dan wordt ook duidelijk of voorkeurstemmen nog van invloed zijn.

In totaal zijn er 149.126 stemmen uitgebracht. Die gingen respectievelijk naar Water Natuurlijk (49.176), Partij van de Arbeid (26.129), CDA (15.373), Christen Unie (16.359), VVD (14.156), Betaalbaar Water (14.706), AWP (5.894) en 50PLUS (7.333).

Foto: jarmoluk/Pixabay