Gemeente Zuidhorn wint juryprijs GemeentePioniers

Gemeente Zuidhorn wint juryprijs GemeentePioniers

Gemeente Zuidhorn heeft de juryprijs meest vernieuwende digitale dienstverlening gewonnen.

Dit met de toepassing van blockchaintechnologie bij de uitvoering van het Kindpakket. Deze GemeentePioniers Award 2018 is vanmiddag uitgereikt aan wethouders Fred Stol en Bert Nederveen en afdelingshoofd Erwin van der Maesen de Sombreff op het VNG Realisatie Congres ‘Back tot the Future’ in De Fabrique in Utrecht.

GemeentePioniers

De GemeentePioniers Award 2018 is een prijs voor die overheid die het beste, meest innovatieve en maatschappelijke voorbeeld heeft van digitale dienstverlening. Voor de prijs waren vijf gemeenten, waaronder Zuidhorn, en een waterschap genomineerd. De gemeente Zuidhorn was genomineerd voor de digitalisering van het Kindpakket, waarbij de blockchaintechnologie is ingezet. De gemeente hoort daarmee tot de koplopers in Nederland als het gaat om de toepassing van deze technologie.

Jury

De jury over het Kindpakket via blockchaintechnologie: “Gemeente Zuidhorn heeft een innovatief product opgeleverd, toekomstgericht en schaalbaar. Het product kan door andere organisaties worden toegepast en uitgebouwd. Voor de inwoners is het heel gebruiksvriendelijk.”

Trots

Verantwoordelijk wethouders Fred Stol (Kenniseconomie en Innovatie) en Bert Nederveen (Sociaal Domein) zijn blij met de prijs en trots op het succes van het Kindpakket. Fred Stol: “Het laat zien dat innovatie en verbetering van de dienstverlening van de overheid leidt tot mooie resultaten waar iedere gemeente mee aan de slag kan.” Bert Nederveen: “Het Kindpakket is een eerste stap in een vernieuwende manier van de aanpak van armoede. Uiteindelijk gaat het ons erom dat we de armoede in onze gemeente zoveel mogelijk terugdringen.”

Kindpakket

Het Kindpakket is een budget van € 300 per jaar voor een kind dat in armoede leeft. Het is bestemd voor de aanschaf van bijvoorbeeld (sport)kleding, schoolspullen of speelgoed. Bijzonder aan het Kindpakket is, dat het is gebouwd met blockchaintechnologie. Hierbij kan de ontvanger van het Kindpakket zelf de aankoop op een eenvoudige administratieve en financiële wijze af doen. De ‘klant’ betaalt, bijvoorbeeld bij het kopen van schoolspullen, met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente. Een van de gebruikers van het Kindpakket: “Het is zeer gebruiksvriendelijk in het woud van administratieve regelingen.

Het Kindpakket is gebouwd door Stichting Forus, een innovatieve blockchain startup uit Groningen die in 2017 de Dutch Blockchain Hackathon heeft gewonnen in het thema Reinventing Government. Afdelingshoofd Ruimte en Welzijn van de gemeente Zuidhorn, Erwin van der Maesen de Sombreff, heeft de toepassing en mogelijkheden van de blockchaintechnologie geïntroduceerd bij de gemeente. Hij is voor de gemeente de ambassadeur en innovator van vernieuwende digitale dienstverlening binnen de lokale overheid.

Foto: GemeentePioniers