Gemeente Oldambt moet 12 miljoen euro bezuinigen tot 2022

Gemeente Oldambt moet 12 miljoen euro bezuinigen tot 2022

WINSCHOTEN – De gemeente Oldambt kampt met een tekort van bijna 12 miljoen euro en treft daarom ingrijpende bezuinigingsmaatregelen.

“Oldambt moet fors ingrijpen om preventief toezicht door de provincie of een artikel 12-status te voorkomen”, zo schrijft de gemeente donderdag in een persbericht. Artikel 12 is een status waarbij de Rijksoverheid toezicht houdt op alle uitgaven van de gemeente. Om dit te kunnen verhinderen neemt de gemeente niet alleen bezuinigingsmaatregelen, maar moeten ook inwoners van Oldambt straks de portemonnee trekken. De situatie is zo nijpend dat er zelfs geen geld meer is om water uit fonteinen te laten stromen.

Bezuinigingsmogelijkheden

In de raadsvergadering van 9 juli aanstaande bespreekt het college daarom welke niet-wettelijke taken zij niet meer zal gaan uitvoeren. Zo wordt gesproken over het sluiten van meerdere begraafplaatsen (slechts één begraafplaats per gemeente is verplicht), het stoppen met groenonderhoud (alleen verplicht als de verkeersveiligheid in gevaar komt), het stopzetten van subsidies aan onder andere Cultuurhuis De Klinker en zwembad De Watertoren, het sluiten van de Kinderboederij en sporthallen in Winschoten, Scheemda, Oostwold en Finsterwolde en het stoppen met een deel van de Wmo-taken en de zorgpolis voor minima.

Hogere en meer belastingen

Inwoners van de gemeente zullen het ook in hun portemonnee gaan voelen. Zo denkt de gemeente na over het vergroten van inkomsten, bijvoorbeeld door het verhogen van de OZB en het (her)invoeren van parkeerbelasting en/of hondenbelasting. Oldambtsters verliezen dus niet alleen faciliteiten, maar lijken ook financieel te moeten boeten voor mismanagement van het gemeentebestuur.

Foto: Google Maps