Restaurant De Slotplaats finalist in Europese wedstrijd voor Gaia Green Award 2024

Door | 10 juli 2024

BAKKEVEEN – Restaurant De Slotplaats uit Bakkeveen is finalist geworden in de prestigieuze Europese wedstrijd voor de Gaia Green Award 2024. Deze award, opgericht door Gastvrij Rotterdam in 2016, erkent hotels, MICE-locaties en restaurants in Nederland en België die uitblinken in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Stemmen kan via deze link.

De Gaia Green Awards zijn de toonaangevende MVO-awards voor horecabedrijven die hun organisatie op een duurzame manier weten te runnen. De organisatie zegt hierover: “De verschillende awards worden uitgereikt aan horecabedrijven die uitblinken in het verduurzamen van hun organisatie. Alle horecabedrijven in Nederland en België kunnen meedoen. In de afgelopen jaren hebben tientallen organisaties om de award gestreden en zijn prachtige winnaars aangewezen. Daarmee is de Gaia Green Award dé MVO Award voor hotels, MICE-locaties en restaurants.”

Jouke, een van de eigenaren van De Slotplaats, benadrukt het belang van deze erkenning: “Het is een prachtige erkenning voor hoe wij De Slotplaats runnen, en dat dat door anderen wordt opgemerkt.” De Slotplaats staat bekend om het gebruik van smaakvolle, eerlijke ingrediënten uit het seizoen, afkomstig van lokale (bio)telers en makers. Groenten spelen de hoofdrol in de menu’s, met een verhouding van 80% plantaardig en 20% dierlijk, wat volgens Jouke bijdraagt aan genieten met een goed gevoel en minder impact op het milieu.

De chef van het restaurant maakt veelvuldig gebruik van wild geplukte ingrediënten uit de natuur, afkomstig van het landgoed of de omliggende kruiden- en bloementuin en bosrijke omgeving. Mieke, mede-eigenaar van De Slotplaats, voegt toe: “Op een duurzame manier je bedrijf runnen, gaat verder dan alleen de menu’s op die manier benaderen. Dat betekent ook dat wij goed voor onze collega’s zorgen en hen laten excelleren in waar zij goed in zijn. Iedereen mag meedoen bij De Slotplaats, ook collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt of een rugzak, en er is ruimte voor eigen inbreng en ontplooiing.”

Bij De Slotplaats is duurzaamheid verweven in alle aspecten van het bedrijf. Zo zijn ook de picknickmanden lokaal en handgemaakt, en komt het servies van een vaste keramist. “Dat is vervlochten in ons bedrijf en houdt niet op bij bewust koken. De Slotplaats voelt dat in haar vezels en probeert gasten ermee te inspireren,” aldus Mieke.

De Slotplaats is trots op het behalen van de finaleplek en hoopt op de winst op 24 september tijdens Gastvrij Rotterdam. Mieke en Jouke nodigen iedereen uit om een bezoek te brengen aan De Slotplaats in Bakkeveen en te genieten van hun aanbod. “Als je er dan toch bent, stem dan meteen op ons!”

De Slotplaats

De Slotplaats is trots lid van Dutch Cuisine, Euro-Toques Nederland en, als eerste restaurant, ook van Circulair Friesland, omdat zij geloven dat álles letterlijk bij de bodem begint.

Foto: De Slotplaats (ingezonden)