Stillevens Piet Sebens in Museum De Buitenplaats in Eelde

Stillevens Piet Sebens in Museum De Buitenplaats in Eelde

EELDE – Van 12 januari tot en met 5 mei presenteert Museum De Buitenplaats Piet Sebens. De kom en ik.

In deze tentoonstelling toont Museum De Buitenplaats Sebens’ stillevens samen met een keuze uit de verzameling Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden.

Het werk van Piet Sebens staat bekend om de evenwichtige composities en de nauwkeurigheid waarmee het is geschilderd. Aan elk werk liggen intensief kijken, vakmanschap en doorzettingsvermogen ten grondslag. Het is een tijdrovend proces dat tot een bescheiden oeuvre heeft geleid. De kom is een veelvuldig terugkerende inspiratiebron. Het is een vorm die veel ruimte inneemt. De bolle buitenkant en holle binnenkant van de kom zorgen daarnaast voor een visueel interessante omkering van het licht. Wat de kom en andere vormen van gebruikskeramiek voor de kunstenaar zo aantrekkelijk maken, is dat ze bedoeld zijn om te gebruiken. Kommen, maar ook borden en schalen, hebben iets tactiels wat schilderkunst mist.

De fascinatie van Sebens gaat in het bijzonder uit naar het subtiele en prachtig geglazuurde Aziatische keramiek. Vandaar dat ervoor is gekozen om zijn werk samen met Aziatische keramiek uit de omvangrijke collectie van het Keramiekmuseum Princessehof te tonen. Daarnaast worden enkele objecten getoond uit Sebens’ eigen keramiekverzameling, die vrijwel gelijk oploopt met de ontwikkeling van zijn schilderkunstig oeuvre. Kommen, borden, potjes, schotels en vazen uit onder andere China, Japan en Cambodja staan zichtbaar opgesteld in zijn atelier. En af en toe krijgt er één een plek in een stilleven.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van Eline van den Berg, Stefan Kuiper, Piet Sebens en Isabel Heijne. De expositie is in samenwerking met Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden.

Foto: Piet Sebens