Rugby Club Groningen groeit uit tot club van formaat

Rugby Club Groningen groeit uit tot club van formaat

GRONINGEN – Rugby Club Groningen is aan het uitgroeien tot een club van formaat binnen rugbyend Nederland.

De club bestaat inmiddels 50 jaar en behoort met vier herenteams, een damesteam en jeugdteams in alle leeftijdsklassen bij de top 10 van grootste clubs van het land. Ook qua rugbyniveau is het een rising star binnen Nederland. In de afgelopen vijf jaar is het eerste team tweemaal kampioen geworden, en daarmee gepromoveerd. Vijf jaar geleden vanuit de Derde Klasse Noordwest naar de Tweede Klasse Noord, en drie jaar geleden vanuit de tweede klasse Noord naar de landelijke Eerste klasse. Binnen deze competitie spelen ze op het één-na-hoogste niveau van Nederland.

Dit jaar zijn de heren als nummer 3 de winterstop in gegaan. Hiermee hebben ze hun plek bij de top 6 veiliggesteld, en daarmee komen zij in de promotiepoule. Vanwege reorganisaties binnen de competities (omdat rugby voortdurend groeit), gaat de top 4 uit deze promotiepoule promoveren naar de Ereklasse, het hoogste Nederlandse rugbyniveau. Met hun stabiele top-3-notering lijken hier zelfs kansen te liggen om door te stoten naar het hoogste niveau van Nederland, de Ereklasse.

Investeren in groei

Met het binnenhalen van Allard Jonkers, is er ook bewust ingezet op deze groei. Allard Jonkers is een bekende naam binnen Rugby Nederland. Deze ex-international (met 60+ interlands op z’n naam) heeft zijn strepen na zijn internationale rugbycarrière verdiend als trainer bij ereklasseclubs en zelfs een Nieuw-Zeelandse club. Hij heeft zich sinds vorig jaar als ondersteunend trainer/coach gecommitteerd aan Rugby Club Groningen. Vooral op rugby-technisch gebied geeft hij Groningen een enorme impuls. Met zijn ervaring brengt hij veel nieuwe energie en rugbykennis met zich mee. Iets dat ervoor zorgt dat het einde van de stijgende lijn die is ingezet, nog niet in zicht is.

Meer dan Stad

Dankzij de goede prestaties, krijgt Rugby Club Groningen ook een aanzuigende werking voor talent uit de regio. In Groningen, Friesland en Drenthe spelen clubs niet hoger dan de Derde Klasse. De talenten bij deze clubs die een stapje hoger willen, trokken van oudsher naar het Westen toe om hun geluk te beproeven bij clubs als ’t Gooi en Hilversum. Nu Groningen stabiel meedraait in de top van de Eerste klasse, zien we dat talenten uit het noorden ook naar Groningen trekken. Met meerdere Friesen, mensen uit Dwingeloo, Delfzijl, etc. zien we dat de club een regiofunctie begint te vervullen.

Groei is clubbreed

Geen topsport zonder een stabiele fundering. Het tweede team is als nummer 1 de tweede fase van de competitie in gegaan in de Derde Klasse Noordoost. Het derde team is tweede geworden in de Vierde Klasse Noordoost, en gaat met slechts één punt achterstand op de nummer 1 de tweede seizoenshelft in. Ook voor deze teams geldt dus dat er mooie dingen lonken. Stabiele prestaties worden neergezet.

De dames zijn vorig jaar gepromoveerd vanuit de Tweede klasse Noord naar de Eerste klasse. Als promovendus hebben zij ook een plek in de promotiepoule weten te behalen. Een resultaat waar zij zeer tevreden over zijn.

Foto: Rugby Club Groningen