Gezondheid, Groningen, Voeding

Hoe gezond eten Groningers en komen ze voedingsstoffen tekort?

Het Nederlandse dieet mist belangrijke vitamines en mineralen.

Fauxels (Pexels)

GRONINGEN – De nieuwste gegevens over het dieet en de gezondheid van Groningers laten een zorgwekkende trend zien. Hoewel veel inwoners zichzelf als gezond beschouwen, wijzen de cijfers op grotere uitdagingen. Dit roept een belangrijke vraag op: schiet het gemiddelde dieet in Groningen (en de rest van Nederland) nog steeds tekort aan essentiële voedingsstoffen? En zo ja, wat kun je doen om dit bij jezelf te herkennen en aan te pakken?

Dieet en gezondheid in Groningen

Recente cijfers laten zien dat 69% van de volwassenen in Groningen hun gezondheid als zeer goed ervaart. Hoewel dit percentage hoog lijkt, is het gedaald vergeleken met voorgaande jaren, toen het nog boven de 75% lag. Een zorgwekkende factor is de stijging van het aantal mensen met overgewicht en obesitas.

Meer dan de helft van de volwassenen in Groningen heeft overgewicht, en 17,3% valt onder de categorie obesitas – beide cijfers liggen boven het landelijk gemiddelde. Dit komt vaak door een voedingspatroon dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten. Tegelijkertijd betekent dit een lage inname van essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Zulke onevenwichtigheden in voeding vergroten het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Naast ongezonde eetgewoonten vormt ook het gebruik van stimulerende middelen een bedreiging voor voldoende opname van voedingsstoffen. Roken komt in Groningen vaker voor (19,3%) dan landelijk gemiddeld (16,6%). Daarnaast is het gebruik van alcohol de afgelopen jaren toegenomen; slechts 42% van de volwassenen drinkt dagelijks maximaal één glas alcohol. Deze gewoonten hebben niet alleen impact op de longen en lever, maar kunnen ook de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, B12 en foliumzuur verstoren.

Gezondheid en eetgewoonten in Groningen.
Ella Olsson (Pexels)

Waarom voedingsstof tekorten ertoe doen

Een dieet dat de aanbevolen richtlijnen volgt, kan enorm bijdragen aan je algehele gezondheid. Vooral als het gaat om het voorkomen van overgewicht en chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Het vermijden van stimulerende middelen en het matigen van je suiker- en zoutinname zijn logische stappen die direct bijdragen aan positieve gezondheidseffecten. Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze via hun voeding niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Veel Nederlanders krijgen nog steeds te weinig binnen van vitamines A, C, D, B2, B6 en foliumzuur. Ook de inname van mineralen zoals calcium, ijzer en kalium zit vaak onder de aanbevolen niveaus. Deze voedingsstoffen werken samen om je lichaam gezond te houden. Het dichten van deze tekorten verbetert niet alleen je huidige gezondheid, maar legt ook een stevige basis voor je gezondheid op de lange termijn.

Voedingskloof: Uitdagingen en oplossingen

Hoewel grote (overheids)organisaties hun best doen om landelijke naleving van voedingsrichtlijnen te stimuleren, schieten deze inspanningen helaas vaak flink tekort. Laten we eerlijk zijn: ongezonde voeding en dranken domineren nog steeds de supermarktschappen en reclames. Wat dat laatste betreft, dragen de meeste producenten – in plaats van hun verantwoordelijkheid te pakken – juist bij aan het probleem. Zo spendeert de voedselindustrie 1,6 miljard euro per jaar aan reclame, waarvan maar liefst 80% gericht is op ongezonde producten.

Volgens experts is de beschikbaarheid van ongezond voedsel zo overheersend dat er nauwelijks sprake is van een écht vrije keuze. Consumenten worden continu blootgesteld aan verleidingen die ongezonde keuzes stimuleren, wat gezond eten en drinken erg moeilijk maakt.

Om dit te veranderen, wordt gepleit voor wettelijke maatregelen die een gezonder aanbod bevorderen. Denk hierbij aan het afschaffen van btw op groenten en fruit of het beperken van kindermarketing voor ongezonde producten. Zonder actie blijven de risico’s op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, waarschijnlijk alsmaar toenemen. Een ontwikkeling die niet alleen individuen treft maar ook grote gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Komt jouw dieet tekort aan essentiële voedingsstoffen? Tijd om het te testen!  

In principe is een gezond, gevarieerd dieet voldoende om normale voedingsniveaus te behouden. Maar voor sommige groepen kan dit lastig zijn. Ouderen of mensen met spijsverteringsproblemen hebben bijvoorbeeld vaak moeite met een efficiënte opname van voedingsstoffen. Anderen, met drukke agenda’s, vinden het misschien lastig om regelmatig gezonde maaltijden te bereiden.  

Wat de reden ook is, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt om je lichaam goed te laten functioneren. Maar hoe weet je of jouw dieet aan jouw behoeften voldoet? Een vitaminetest biedt een snelle en eenvoudige oplossing om mogelijke tekorten op te sporen. Met deze test krijg je inzicht in welke voedingsstoffen jij nodig hebt op basis van je levensstijl, dieet en gezondheidsdoelen.

Stel dat je bijvoorbeeld je immuunsysteem wilt verbeteren omdat je erg vaak ziek bent. Het algoritme van een goede vitamine test richt zich dan op de vitamines die hierbij een rol spelen, zoals vitamine C en vitamine E. Als uit de resultaten blijkt dat je tegelijkertijd weinig van deze belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt via je dieet, krijg je automatisch aanbevelingen voor de voedingsstoffen die je nodig hebt om die niveaus te optimaliseren.  

Een goed voorbeeld van zo’n service is Smartblend. Ze bieden een op maat gemaakte suppletie-oplossing gebaseerd op jouw vitaminetest-uitslag. Zo krijg je precies de stoffen binnen die je het meest nodig hebt, in een veilige en effectieve dosering.