GRONINGEN – Met een stampvol gevulde middenhal van Martiniplaza, tientallen nieuwe standhouders, themapleinen en een vernieuwde opzet vierde Horeca Xperience dit jaar haar 13e editie groots. De verhuizing van twaalf jaar Martinikerk naar de veelzijdige evenementenlocatie Martiniplaza maakt de weg vrij voor verdere groei en nieuwe concepten. Meer dan 2.000 horecaprofessionals bezochten het event, waar volop activiteiten waren voor horecastudenten, medewerkers, ondernemers en leveranciers.
Tapwedstrijden: Sophie Draaijer beste tapper van Groningen
Brasserie Loeks in Martiniplaza vormde dit jaar het decor voor de KHN Tapwedstrijden Groningen. Onder luid applaus lieten bartenders uit de regio hun tapvaardigheden zien. Sophie Draaijer van Brasserie Harkema werd verkozen tot beste tapper van Groningen. De tweede plaats ging naar Wim Huizenga van Van het Huys Catering en Leanne de Munnik van NSG behaalde de derde plek. Draaijer en Huizenga plaatsen zich hiermee voor de landelijke finale op de Horecava.
Primeur: Groene Innovatieplein
Een van de grote vernieuwingen dit jaar was het Groene Innovatieplein, volledig in het teken van duurzaam en lokaal ondernemen. Bezoekers ontdekten De Groene Keuze, waar chefs en producenten uit Groningen live kookten, proeverijen verzorgden en hun verhalen deelden.
Duurzaam ondernemer Wilbert van de Kamp presenteerde de dag, terwijl AI-expert Freya Liemburg liet zien hoe kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan lokaal inkopen en slimme menuplanning. Ook Stichting Waddengroep was aanwezig met Waddengoud-producten en inspirerende verhalen vanuit Stad tot Wad.
Verder maakten bezoekers kennis met het Circulair Emmerproject en de innovaties van GIPPI wereld. Het plein bood een dag vol samenwerking, inspiratie en smaak, met de korte keten als hoofdgerecht.
Klaar Af Kook: Isa van Dijk beste kok van Noord-Nederland
Bij Klaar Af Kook, de kookwedstrijd waarin noordelijke chefs live de strijd aangaan, liet culinair talent zich van zijn beste kant zien. Met een box vol verrassende ingrediënten kregen de chefs 30 minuten de tijd om een gerecht te bereiden dat werd beoordeeld op creativiteit, smaak en presentatie.
De titel Beste Kok Noord-Nederland 2025-2026 ging naar Isa van Dijk van Restaurant ’t Koetshuys. Hij won naast de beker ook een waardecheque van Bidfood, een cordless staafmixer van Bamix en een koksmes van Xinzuo. De tweede plaats was voor Jordi Werkhoven (Grand Café de Waegh) en Rafael Manansala (Hotel Nobel) eindigde als derde.
Vooruitblik
De volgende editie van Horeca Xperience vindt plaats op maandag 5 oktober 2026 in Martiniplaza Groningen.