Wijzigingen Buurtbus en Qbuzz in het Westerkwartier

Door | 29 november 2018

LEEK/GROOTEGAST – Door een toename in reizigers zijn er wijzigingen bij Qbuzz en de Buurtbus op de route Leek – Grootegast.

Vanwege grote toename van het aantal reizigers in de spits op de route Leek – Grootegast rijdt vanaf 9 december in de spits tussen Leek en Grootegast een grote bus van Qbuzz, lijn 38. In de daluren en tijdens de schoolvakanties blijft als vanouds de buurtbus Leek – Grootegast, lijn 550, rijden. Qbuzz lijn 89 tussen Marum en Leek kent een zeer lage bezetting. Het OV-bureau overwoog deze lijn te schrappen, maar buurtbusvereniging Leek – Grootegast is bereid deze lijn vanaf 9 december over te nemen onder lijnnummer 589.

Verschillende tarieven

Voor de buurtbus en de Qbuzz-bus gelden andere tarieven. In lijn 38 van Qbuzz kan alleen met een OVchipkaart (op saldo of met een abonnement) of buskaartje gereisd worden. In de buurtbus blijven de tarieven gelijk en kan gekozen worden voor een Buurtbuskaartje of voor een Buurtbus Maandabonnement. Om iedereen tijd te geven te wennen aan de nieuwe situatie mogen Buurtbus Maandabonnementhouders tot 1 maart 2019 met dit abonnement ook in lijn 38 van Qbuzz reizen. Daarna hebben zij een sterabonnement nodig waarmee zij bij Qbuzz een gratis Buurtbus Maandabonnement kunnen aanvragen om in de daluren in de buurtbus te kunnen reizen. Meer info: qbuzz.nl/gd.

Buurtbus Leek-Grootegast

De Buurtbus Leek-Grootegast verzorgt al jarenlang het vervoer tussen Leek en Grootegast. De route is zo’n succes geworden dat de 8-persoonsbus, vooral in de spits, niet meer voldoet. De bestuursleden van de buurtbus Leek-Grootegast hebben daarom ingestemd met de veranderingen. Zij verwachten veel vragen van hun vaste reizigers, vooral doordat op één route nu verschillende tarieven en kaartjes gaan gelden. Om na te gaan of de nieuwe situatie voldoet is afgesproken dat in het voorjaar van 2019 de nieuwe situatie wordt geëvalueerd.

Gemeente Westerkwartier

De bestuurders van de vier gemeenten in het Westerkwartier zijn zeer tevreden met de nieuwe situatie. Vooral de inzet en medewerking van het bestuur van buurtbus Leek-Grootegast wordt zeer gewaardeerd.

Mark de Haan, wethouder gemeente Grootegast: “Het is niet eenvoudig geweest voor de chauffeurs en het bestuur van de buurtbus om deze stap te zetten. Een niet rendabele grote buslijn hebben zij met veel inzet omgetoverd in een drukbezette buurtbuslijn. Die moeten zij nu voor een deel overdragen aan de Qbuzz. Dank zij de inzet en medewerking hebben onze vrijwilligers nu een bijdrage aan de werkgelegenheid en mobiliteit in de regio geleverd.”

Foto: OV-bureau Groningen Drenthe