Cameratoezicht als aanpak tegen asociale asielzoekers

Cameratoezicht als aanpak tegen asociale asielzoekers

TER APEL – Cameratoezicht in winkels en het openbaar vervoer in en om Ter Apel moet asociale asielzoekers afschrikken.

Het is een van de ideeën van de ketenmariniers als aanpak van overlast door zogenaamde veiligelanders, asielzoekers uit veilige gebieden. Deze groep zorgt al jaren lang voor overlast in Ter Apel. Dorpsbewoners en winkeliers klagen over diefstal, geweld en inbraken. Het meest bekende voorbeeld is de overlast in lijn 73, waarna asielzoekers een privébus kregen.

Onduidelijke aanpak

Het mogelijk ‘excellente cameratoezicht’ zou beelden van betere kwaliteit moeten opleveren, waardoor het opsporen en aanpakken van criminele asielzoekers kan worden bespoedigd. Wat er onder aanpakken wordt verstaan is overigens nog onduidelijk. Schade valt namelijk niet op de asielzoekers te verhalen omdat ze geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

Staatssecretaris Anneke Broekers-Knol (VVD) noemt wel een aantal mogelijkheden, waaronder gebieds- en winkelverboden en vrijheidsbeperkende en -ontnemende maatregelen. Het is echter de vraag of dat te handhaven valt. Op 23 april van dit jaar besloot de Tweede Kamer namelijk dat er geen extra politie in Ter Apel komt.

Foto: FlitsArts/Pixabay