Groningse debuteert met roman Winterpad

Groningse debuteert met roman Winterpad

TER BORG – Gera Folkers presenteerde deze maand haar door Uitgeverij Triple Boeken uitgegeven debuutroman Winterpad.

De literaire roman speelt tegen de achtergrond van Ter Borg, een gehucht aan de Ruiten Aa in het Groningse Westerwolde. Het boek verhaalt over de moeizame relatie tussen een moeder en een dochter. Een pad dat pijnlijk bewandeld werd door beiden. Maar liefde uit zich ook in tranen en ongesproken woorden. En liefde reikt verder dan de zwarte aarde van een graf, verder dan het winterpad van een moeder.

Winterpad

Céline groeit op bij haar gereserveerde en koele moeder Olga. Haar jeugd is verwarrend en eenzaam, maar ook als ze volwassen is, blijft de relatie tussen moeder en dochter afstandelijk. Wanneer Olga overlijdt vindt Céline brieven die Olga aan haar heeft geschreven. De brieven vormen het begin van de zoektocht naar Olga’s verleden op het landgoed van haar familie.

Daar ontdekt ze de drama’s die de jeugd van haar moeder tekenden, waarin ook de oorlogsjaren een belangrijke rol spelen. De reis door het verleden van Olga geeft haar de kans om de achtergrond van haar moeders kille en onvoorspelbare gedrag te begrijpen. Uiteindelijk is Celine in staat om liefdevol moeder te zeggen tegen de overleden Olga.

Gera Folkers

Gera Folkers (1962) werkte als casus regisseur onder straatprostituees en in multi-problem gezinnen. Daarnaast schreef zij columns en trad ze op met haar eigen theaterproductie Chera Theatraal. Na een ernstige ziekte gooide ze haar leven over een andere boeg. Ze maakte haar droom waar en schreef haar eerste roman, Winterpad.

De vrouwen in haar leven, zussen, vriendinnen, maar ook de moeders die ze begeleidde en de prostituees van de tippelzone, ze vormen haar inspiratiebron voor het schrijven van levensverhalen waar feit en fictie elkaar omarmen. Gera woont samen met haar echtgenoot Jan in Groningen.

Winterpad (ISBN 9789082546194) telt 208 pagina’s en is voor € 18,95 verkrijgbaar bij Triple Boeken en de lokale boekhandel.

Foto: Gera Folkers/Triple Boeken