Contrast Noordelijke woningmarkt steeds groter

Contrast Noordelijke woningmarkt steeds groter

GRONINGEN – Ondanks de vele woningzoekers kan deel van de woningbezitters geen koper vinden, aldus onderzoek van Lamberink Makelaars.

Huishoudens die in de noordelijke provincies een woning willen kopen hebben steeds minder bedenktijd. Door de huidige krapte op de woningmarkt neemt de concurrentie tussen woningzoekers namelijk verder toe. Toch kent de woningmarkt ook een andere kant, een op de acht verkopers komt maar niet van zijn woning af. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Lamberink Makelaars (partner in Dynamis).

Groningse woningen slechts drie weken te koop

Door de krapte op de woningmarkt van de gemeente Groningen wordt een woning gemiddeld in ruim drie weken verkocht. Een jaar geleden duurde dit nog een week langer. Ook in Assen (32 dagen) en Tynaarlo (28 dagen) worden kopers snel gevonden. Op het hoogtepunt van de crisis stonden woningen in deze gemeenten gemiddeld nog respectievelijk 196 dagen en 251 dagen te koop.

Een op de acht woningen al langer dan drie jaar te koop

De contrasten op de Noordelijke woningmarkt worden steeds groter. Waar de looptijden van gewilde woningen verder afnemen, krijgt een deel van de woningeigenaren hun woning niet verkocht. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland zijn de koplopers van Nederland in het aandeel structureel aanbod. Respectievelijk 18%, 11% en 10% van het totale aanbod in deze provincies staat al langer dan drie jaar te koop.

Emmen goedkoopste grote gemeente van Nederland

De woningprijzen in Emmen zijn zowel het laagst van de provincie Drenthe als van alle Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Tegelijkertijd zorgen de hoge prijzen in Groningen juist voor een uitstroom van huishoudens, zo wordt in de gemeente Tynaarlo maar liefst een derde van de woningen verkocht aan een huishouden uit Groningen.

Foto: Lamberink Makelaars