Rampzalige Pasen voor Scheemder Vogelbuurt door sloopplannen Acantus

Rampzalige Pasen voor Scheemder Vogelbuurt door sloopplannen Acantus

SCHEEMDA – “De bewoners kunnen hun borst alvast nat gaan maken, de sloopkogel is in beweging gebracht”, zegt Daphna Brekveld, voorzitter van de Bewoners Organisatie Oldambt (BOO). “Niet alleen in Napels Oost, waar de kogel nu door de sloopkerk is, maar ook in de Vogelbuurt en Parklaan in Scheemda staat de huurders dit te wachten. Zij moeten op korte termijn hun huurhuis uit en dringend op de woningmarkt zoeken naar een nieuw onderkomen.”

Ze is zichtbaar boos en aangeslagen door de zojuist ontvangen beslissing van Acantus. “Het is eigenlijk te schandalig voor woorden”, vertelt Brekveld. “Ze doen daar in Veendam gewoon hun eigen dingetje en hebben in wezen schijt aan de huurders. Ja, voor de vorm lopen ze een naar buiten toe ordentelijk traject af door in overleg te zijn met organisaties die de huurdersbelangen moeten behartigen. Met nadruk op móeten, want in de praktijk komt dat neer op nul-komma-niks-zero tegenspraak!”

‘Eigen belang boven huurdersbelang’

Brekveld: “Wat verwacht je ook van huurdersorganisaties waarvan de vertegenwoordigers het eigen belang boven huurdersbelang stellen, een rubberen ruggengraat hebben en als brave ja-knikkers Acantus in wezen geen strobreed in de weg leggen. Neem nu de sloop in Napels Oost, een buurt die men welbewust de afgelopen 20 jaar heeft laten verkrotten, ondertussen bewoond door huurders waarvan de belangen al die tijd werden ‘behartigd’ door de al jaren bestaande Huurders Organisatie Scheemda (HOS). De huurders hebben al die jaren letterlijk in de kou en op de tocht gestaan, er was geen krachtig geluid van de HOS die juist zegt de belangen te behartigen.”

Gedwongen verhuizing in Scheemda

“Het is een ondoorzichtige en absoluut niet transparante club die met haar gepleegde collaboratie verantwoordelijk te stellen is voor het in gang gezette sloopbeleid van Acantus. Als een Judas Iscariot werd de HOS afgelopen maandag zelfs vriendelijk bedankt voor haar positieve advies en benadrukte Anita Tijsma, de directeur-bestuurder van Acantus, het toch wel heel fijn te vinden dat de HOS het eens was met de aanstaande sloop van de huurhuizen. Met een oprotpremie mogen ze aftaaien, de bewoners, weg uit hun vertrouwde woonbuurt, gewoon een schande! Zij zijn niet de eerste en zullen ook niet de laatste zijn, er zullen nog veel gedwongen verhuizingen volgen als Acantus haar zin krijgt.”

Oproep tot actie huurders Acantus

“Van óns heeft en krijgt ze geen positief advies, wij als BOO staan wél voor de huurders”, zegt Brekveld. “Wij hebben geen rubberen ruggengraat en knikken niet mee. En als het niet anders kan, dan roepen wij de huurders op tot actie waarin wij voorop gaan!”

Foto: Daphna Brekveld