Het afgelopen jaar ging zijn sommelier Koen van der Plas op zoek naar gastronomische Nederlandse wijn voor het boek Wijn & Spijs uit NL.
Achterin het boek staat een overzicht met een groot deel van de wijnboeren gerangschikt per provincie. Zo is snel terug te vinden of er een wijnboer in de buurt is, waar Nederlandse wijn geproefd kan worden. Neem bijvoorbeeld de overheerlijke wijnen van Ol Diek uit Nieuwolda, of die van Symphony uit Sellingen.
Nederlandse wijn is geen zure meuk meer
Er wordt in Nederland door een honderdtal wijnboeren wijn gemaakt. De zoektocht voor Van der Plas begon met het maken van een selectie. Dat deed hij op basis van zijn eigen kennis, maar ook door collega-sommeliers uit het hele land op te bellen. “Zij werken vaak samen met regionale wijnmakers in restaurants, dus dat geeft een goede basis”, legt de 26-jarige sommelier uit.
“Ik wilde niet op zoek naar terraswijnen, maar juist naar iets dat past bij de gastronomische ervaring in een goed restaurant. Een wijn die spannend combineert met het eten van de chef. Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.”
Wijn & Spijs uit NL ligt vanaf 12 september in de boekhandel.
Foto: Trichis