Cultuur, Provincie

88% van verenigingen krijgt leden enthousiast voor vrijwilligerswerk Groningen

Thijs Schuringa (ingezonden)

GRONINGEN – Uit onderzoek van Vrijwilligers Groningen blijkt dat 88% van Groninger verenigingen leden enthousiast krijgt voor vrijwilligerswerk. Toch geeft 45% van de verenigingen aan dat ze onvoldoende vrijwilligers hebben in hun organisatie om alles draaiende te houden. Hoe houden en krijgen we onze verenigingen toekomstbestendig?

De lintjesregen zette afgelopen maand de supervrijwilligers van Nederland flink in het zonnetje. Zowel politici als media raakten niet uitgepraat over het belang van vrijwilligers in onze samenleving. De helft (!) van de Nederlanders steekt z’n handen wel eens vrijwillig uit de mouwen. In dorpen gebeurt dit nog wat vaker (59%) dan in steden (44%). In de provincie Groningen is recent weer onderzoek gedaan naar de staat van vrijwilligerswerk bij sport-, dorps-, culturele verenigingen en landschapsbeheer. Slechts 12% heeft moeite om haar leden te enthousiasmeren voor een kleine, vrijwillige taak. Toch geeft 45% van de verenigingen aan dat ze onvoldoende vrijwilligers hebben in hun organisatie om alles draaiende te houden.

Van leden naar actieve leden

Huis voor de Sport Groningen, Groningen Dorpen, CMO STAMM, Landschapsbeheer Groningen en KultuurLoket (VRIJDAG) hebben – in opdracht van de provincie Groningen – opnieuw onderzoek gedaan naar de staat van vrijwilligersorganisaties in Groningen. De resultaten laten, net als voorgaande jaren, een beeld zien dat om verandering vraagt. Leden zijn zeker bereid om een kleine taak op zich te nemen. De verantwoordelijkheid van een bestuurstaak wijzen leden vaak af. 46% van de verenigingen zegt een probleem te hebben om bestuursleden te vinden. 63% van de verenigingen heeft vacatures openstaan voor één of meer vrijwilligerstaken. Uit landelijk onderzoek van het CBS blijkt dat vooral jongeren (25-35 jaar) en 75-plussers afzien van vrijwilligerswerk.

Binden van vrijwilligers

De mensen die wél vrijwilligerswerk doen, geven aan dat ze het zinvol vinden (59%), leuk vinden (65%) en dat ze zich verbonden voelen aan de organisatie en de andere leden (86%). De belangrijkste redenen waarom mensen aangeven geen vrijwilligerswerk (meer) te willen doen, zijn omdat ze geen tijd hebben (52%) of zich niet willen binden (49%). Deze resultaten vragen om een andere aanpak dan algemeen gebruikelijk. Investeer bijvoorbeeld extra in de mensen en sociale banden, knip taken op in kleinere taken, creëer veel commissies met afgebakende taken, en geef jongeren de ruimte om taken uit te voeren op de manier, het tijdstip en de frequentie die bij hen passen.

Toekomstbestendige verenigingen

Al deze gegevens vragen om een verandering in structuren en manieren van besturen van een vereniging. De vijf organisaties die het onderzoek hebben uitgevoerd, gaan het komende jaar daarom weer de provincie door – vaak in samenwerking met de gemeentelijke vrijwilligerssteunpunten – om besturen te ondersteunen en te adviseren. Ook bieden ze tal van workshops en trainingen om verenigingen toekomstbestendig te maken en te houden.

Vrijwilligers Groningen

Vrijwilligers Groningen geeft sport-, dorps-, culturele verenigingen en burgerinitiatieven impulsen voor het vinden, binden, opleiden en waarderen van vrijwilligers. Dit doen ze door ondersteuning op maat, ze zetten vrijwilligers in het zonnetje en organiseren kennis- en leersessies over allerlei onderwerpen voor de huidige besturen en andere vrijwilligers. Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met de gemeentelijke vrijwilligerssteunpunten en andere nationale en lokale organisaties voor vrijwilligersondersteuning. Het project is een initiatief van provincie Groningen, Groninger Dorpen, Huis voor de Sport Groningen, CMO STAMM, Landschapsbeheer Groningen en KultuurLoket.

Meer informatie over Vrijwilligers Groningen is te lezen op vrijwilligersgroningen.nl.