Beleef aardbeving in containervoorstelling op Noorderzon

Beleef aardbeving in containervoorstelling op Noorderzon

GRONINGEN – De Groninger Bodem Beweging (GBB) staat van 15 t/m 19 augustus op Noorderzon met de ‘bevingsbeleving’.

Hoe is het om gevangen te zitten in je eigen huis? Om een drukkend gevoel van onveiligheid te ervaren? Om machteloos te wachten op een oplossing, op duidelijkheid, op een einde van deze “ramp in slow motion”? Laat je meenemen in de Virtual Reality Experience gecreëerd door beeldend kunstenaar Davey Smand en stap in het hoofd van Groningers, vlak voordat zij gaan slapen. Beleef beving.

“Ik lig als verlamd in bed en hoop dat snel de zon weer opkomt. Maar tot die tijd is mijn geest de speelbal van mijn nachtmerries en ik weet niet hoe lang ik dat nog kan volhouden.”

In Groningen hebben mensen zowel fysieke (zichtbare) als mentale (onzichtbare) schade als gevolg van de gaswinning. In deze mixed-media installatie met audio, virtual reality (VR) en een letterlijke onderdompeling ervaar je het gevoel van de onzichtbare schade. Naast de “beleving van de beving” is er informatie over de impact van bodembeweging voor bewoners, afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen.

Groninger Bodem Beweging

In het kader van het 10-jarig bestaan van GBB organiseert de beweging een aantal speciale activiteiten, waaronder een containervoorstelling op Noorderzon. Vijf dagen lang brengt GBB op een originele manier de aardbevingsproblematiek onder de aandacht bij mensen die niet weten hoe het voelt als je huis staat te trillen. De container staat nabij de kruising Leliesingel met Kerklaan. Kijk voor meer informatie op noorderzon.nl.

Foto: Groninger Bodem Beweging/Noorderzon