Groninger Pianofestival met Wibi Soerjadi bij VRIJDAG

Groninger Pianofestival met Wibi Soerjadi bij VRIJDAG

GRONINGEN – Op vrijdag 19 en zaterdag 20 april vindt bij VRIJDAG het Groninger Pianofestival plaats.

Pianisten uit het hele land komen in het Paasweekend naar Groningen voor individuele lessen en groepslessen, ensemblelessen, workshops en slotconcerten. Onder hen ook meesterpianist Wibi Soerjadi!

Zoals ieder jaar is het festival verspreid over twee dagen. “Echter hebben beide dagen nu een apart karakter om het festival voor nog meer enthousiaste pianisten toegankelijk te maken”, aldus Joëlle Doll, organisator en pianodocent bij VRIJDAG. “Zo staat de vrijdag in het teken van activiteiten voor Suzuki-pianoleerlingen en is er op zaterdag een pianoconcours voor iedereen van 5 tot 18 jaar die van pianospelen houdt.”

Programma 19 april

Tijdens de eerste dag van het Groninger Pianofestival studeren en spelen 40 pianisten van 3 tot 18 jaar een dag lang onder leiding van verschillende docenten. De deelnemers leren samen te spelen en krijgen les volgens de Suzuki-methode, afgewisseld met workshops in compositie, improvisatie, podiumpresentatie, ritme en orgelspel. “Met de Suzukimethode leren kinderen pianospelen op natuurlijke wijze, vergelijkbaar met de wijze van leren spreken”, aldus Doll. “Deze benadering vereist een intensieve rol van ouders. Zij begeleiden hun kinderen daarom actief tijdens het Groninger Pianofestival.” Aan het einde van de dag treedt elke deelnemer op tijdens het slotconcert in verschillende bezettingen.

Programma 20 april

Op de tweede dag is er voor iedereen van 5 tot 18 jaar het Piamore Pianoconcours. “Op deze dag willen we iedereen die van pianospelen houdt samenbrengen om het plezier in pianospelen te delen”, vertelt Doll. “In tegenstelling tot andere concoursen is alle repertoire welkom, dus ook zelf aangeleerde tutorials van YouTube.”

Pianoleerlingen van elk niveau kunnen de muziek van hun keuze laten horen aan een deskundige jury. Daarbij maken ze kans op een prijs uit handen van Wibi Soerjadi, beschermheer van Stichting Piamore. Daarnaast is er een pianowerkplaats waar deelnemers van het concours kunnen ervaren hoe een gedoneerde piano aan Stichting Piamore weer wordt opgeknapt. De dag wordt afgesloten met een slotconcert van de finalisten.

Slotconcerten

De slotconcerten vinden plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 april om 17.00 uur bij VRIJDAG aan de Sint Jansstraat 7 in Groningen. De entree is gratis, maar reserveren is noodzakelijk vanwege het beperkte aantal plekken. Aanmelden via groningerpianofestival@gmail.com.

Het Groninger Pianofestival wordt georganiseerd door Stichting Muziek-Atelier, Stichting Piamore, docenten van het Prins Claus Conservatorium en VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Drijvende kracht achter het festival is initiator en organisator Joëlle Doll in samenwerking met Grietje Meter, Hanne van den Broek en Marijtje van Duijn. Aanmelden of meer info? Kijk op bijvrijdag.nl/pianofestival.

Foto: Annette LM Schmidt Photography