Iovivat speelt voorstelling ter ere van 100 jaar De Ploeg

Iovivat speelt voorstelling ter ere van 100 jaar De Ploeg

Iovivat speelt de theatervoorstelling De Ploeg, een ontdekkingstocht naar het bekende ter ere van de 100e verjaardag van De Ploeg.

Tijdens elf voorstellingen voert de Garnwerder Rederijkerskamer Iovivat de bezoekers letterlijk mee door de voorstelling ‘De Ploeg, een ontdekkingstocht naar het bekende’. De tocht speelt zich af door, langs, over en in de omgeving, die Ploegschilders zo prachtig wisten vast te leggen: het kerkje van Oostum en de betoverende landschappen er om heen. In drie bedrijven verbindt Iovivat landschap, bevolking, het kerkje en de schilderijen tot een theatervoorstelling ter ere van de 100e verjaardag van De Ploeg.

Honderd jaar geleden brachten Ploegschilders het Reitdieplandschap tot leven. Nu brengt Iovivat het leven op het doek terug in dat landschap. Het gaat om een uniek document met verhalen uit de eerste hand, op de valreep in de afgelopen twintig jaar opgetekend. Ben Smit en Niels Smit Duyzentkunst staan voor zowel de teksten als de regie.

Het publiek wordt vanaf Oostum naar de Wetsingersluis gebracht om daar aan boord te gaan voor een korte tocht over een prachtig stukje meanderend Reitdiep. Daarna wordt de tocht terug naar Oostum, te voet voortgezet.

In de kerk volgt ten slotte een voorstelling over de opkomst en uitbloei van kunstkring de Ploeg. Hierbij is het leven van Jan Wieggers leidraad. Te zien is o.a. zijn ontmoeting met Ludwig Kirchner in Davos en de invloed op de andere Ploegers. Daarnaast is het publiek aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de Kunstkring, waar de naam werd gekozen. Ook zijn fragmenten te horen van Le Boeuf sur le Toit. Tenslotte is men getuige van groeiende tegenstellingen binnen De Ploeg.

Om te kunnen genieten van dat veel geschilderde najaarsavondlicht, beginnen de voorstellingen rond etenstijd. Iovivat zorgt er dan ook voor dat er voor het publiek onderweg een eenvoudige maaltijd is te genieten, zodat men met een volle maag in het kerkje van Oostum kan plaats nemen.

De voorstelling beginnen op 26, 27, 26, 29 en 30 september en op 4, 5, 6 en 7 oktober tussen 17.30 en 18.00 uur. Dan zijn er ook nog voorstellingen op 29 september en 7 oktober, wanneer en sprake is van een matinee. Dan start men tussen 14.00 en 14.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via iovivat.info.

De productieleiding is in handen van Petra Tjapkens, regieassistente is Hesther le Grand. Voor de techniek staat Katja Kolhorn. Het beeld is van H.N. Werkman en Johannes de Bruijne. Kleding & grime zijn in goede handen bij Marjan van den Hof. De composities zijn van Niels Smit Duyzentkunst. Medewerking wordt verder verleend door het Koor Constante van Faraday. Natuurlijk spelen leden van Iovivat zelf de hoofdrol.

Foto: Iovivat