Jan Bos uit Bedum presenteert boek Tiggeljong

Jan Bos uit Bedum presenteert boek Tiggeljong

Auteur Jan Bos uit Bedum presenteert zijn nieuwe boek Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider.

De historische roman verschijnt in het kader van Meertmoand Dialectmoand en vertelt het verhaal van sociale armoede, werk en huisvesting in de periode 1860-1890. Het verhaal is opgetekend aan de hand van werkelijk vertelde verhalen van vele mensen, over hoe hun voorouders leefden en werkten in die tijd.

Tiggeljong wordt bij diverse (voormalige) steenfabrieken gepresenteerd. De eerste boekpresentatie is op 6 maart in Dorpshuis Zijlvesterhoek in Onderdendam. Daarna volgen presentaties in Drenthe, Overijssel en Gelderland. Aanmelden kan via de website van NoordPRoof Producties.

Streektalen

Het boek is geschreven in het Hogelandsters en bevat ook dialogen in de streektalen van de oorden waar het hoofdpersonage woonde en werkte. De vertaling gebeurde in samenwerking met omtaolers van de plaatselijke Nedersaksische dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Oost-Veluws.

Jan Bos

Auteur Jan Bos uit Bedum kun je het beste omschrijven als ‘jonge laatbloeier in Hogelaandster toal’. Hij werd geïnspireerd door de verhalen over het caféleven van zijn ouders, grootouders, en overgrootouders. Vaak kwamen daar herinneringen boven aan noeste, bonkige kleigravers van de ‘tiggelwerken’ (steenfabrieken).

Foto: NoordPRoof Producties