Kraantje Pappie als Ambassadeur van de Vrijheid

Kraantje Pappie als Ambassadeur van de Vrijheid

GRONINGEN – Op 5 mei, tijdens Bevrijdingsdag, reist Kraantje Pappie per helikopter door het land als Ambassadeur van de Vrijheid.

Samen met de bezoekers van Bevrijdingsfestivals viert de Groningse rapper de vrijheid. Zijn laatste stop is Groningen waar hij het Bevrijdingsfestival in het Stadspark gaat afsluiten, zo maakte NPO 3FM vandaag bekend. Naast Kraantje Pappie zijn Sam Feldt en Maan de helikopteracts van 2019.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wijst jaarlijks drie Nederlandse artiesten aan die in helikopters van het Ministerie van Defensie langs de veertien Bevrijdingsfestivals reizen. Rond de optredens vragen de artiesten aandacht voor de thema’s vrijheid en onvrijheid.

“Het leek me als puber gaaf om in een helikopter te zitten en vijf optredens op één dag te doen”, aldus Kraantje Pappie. “Nu besef ik dat het veel meer is dan dat: ik ben een heel jaar Ambassadeur van de Vrijheid en het is een grote eer dat ik ben gekozen. Ik zou in deze functie weleens goed met mijn neus op de feiten willen worden gedrukt, de realiteit zien van wat vluchtelingen of oorlogsslachtoffers meemaken. Ik wil iets gaan zien dat ik nog niet ken en wat ik nog niet eerder ervaren heb. Als mens leer je daar van en ik hoop mijn publiek weer mijn ervaring door te kunnen geven.”

Sinds zijn debuutalbum Crane in 2012 uitkwam (geproduceerd door Noisia) is de rapper niet meer weg te denken uit de hitlijsten en is hij een van de meest succesvolle rappers van Nederland. Hij heeft inmiddels bijna 1.000 optredens op zijn naam staan. Grote shows op onder andere Lowlands, Pukkelpop, Rock Werchter, Zwarte Cross en Pinkpop bezorgden de Groninger een onschendbare live-reputatie. Met zijn energieke show, rake teksten en talloze hits is hij zeker weten een spectaculaire afsluiter. 

Bevrijdingsfestival Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen presenteert op 5 mei ruim 50 acts, verspreid over zes podia. Eerder werden al onder andere Tom Walker, MY BABY, Thomas Azier en Omar Souleyman aangekondigd. Naast muziek biedt het festival ook verdieping. Zo zijn er diverse Vrijheidscolleges, is er het 5voor5moment en worden er in aanloop naar 5 mei diverse andere activiteiten georganiseerd rondom vrijheid met als thema ‘In vrijheid kiezen’. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds.

Foto: Ben Houdijk