Meinte Dirksen wint eerste prijs Write Now! Groningen 2019

Meinte Dirksen wint eerste prijs Write Now! Groningen 2019

GRONINGEN – De winnaar van Write Now! Groningen is de 23-jarige Meinte Dirksen met het verhaal Titanic Realness.

Dirksen ontving € 250,- aan boekenbonnen en strijdt op zondag 30 juni in de finale met veertien anderen om de titel van winnaar Write Now! 2019. Uit zo’n vijftig inzendingen loofde de jury zijn scherpe pen, waarmee hij “een interessant gedachtenexperiment opvoert (…), tot groot genoegen van de lezer.” Het volledige juryrapport staat op writenow.nu.

Dirksen krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale. Na afloop van alle regionale prijsuitreikingen ontvangen vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars een wildcard voor de finale.

Nynke de Haan (22) won de tweede prijs met haar verhaal Alleen nog maar cola, dat volgens de jury “qua techniek boven het gemiddelde niveau uitsteeg” en ontving boekenbonnen ter waarde van € 125,-. De derde prijs van € 75,- aan boekenbonnen was voor de gedichten van Annegreet Bos (22), die de jury “[overtuigden] in consistentie en taligheid.”

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 1 mei in de Groninger Forum Bibliotheek. De presentatie lag in handen van Richard Nobbe en de jury bestond uit Lotte Lentes (auteur, juryvoorzitter Nederland), Anne-Fleur van der Heiden (schrijver) en Maaike Pleging (redacteur bij Lebowski Publishers).

Tijdens de uitreiking droegen de winnaars een fragment voor uit hun winnende tekst en zorgde singer-songwriter Esther de Jong voor de muziek. Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er een schrijfworkshop van auteur Nowelle Barnhoorn, die gedurende de avond ook voordroeg.

Over Write Now!

Write Now! is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. Voor deze editie stuurden ruim achthonderd jongeren hun tekst in, die vervolgens werden ingedeeld bij een van de tien regionale voorronden. Voor onder meer Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel betekende Write Now! de start van hun schrijverscarrière.

Foto: Pablo ter Borg