FINSTERWOLDE – Op 19 november vindt er in MFC De Hardenberg in Finsterwolde een bijzondere demonstratieavond plaats waarin leden van de midwinterhoorngroep Giezelbaargbloazers het eeuwenoude gebruik van de midwinterhoorn tot leven brengen. De demonstratie start om 19.30 uur aan de Hardenberg 5 in Finsterwolde.
Een groepje inwoners uit Veele maakte op een Drents evenement kennis met de midwinterhoorn en na een “Dat mouten wie ook doun”, gingen ze op zoek naar geschikt hout en zaagden en klopten vervolgens wat af. Korte tijd later – in 2005 – waren ze er: de Giezelbaargbloazers! Vier leden van de groep demonstreren tijdens deze avond het gebruik van de midwinterhoorn en vertellen ons de verhalen.
De toegang, inclusief 2 consumpties, bedraagt 10 euro (alleen contant) en reserveren verplicht via reserveren.nutoldambt@gmail.com.
Wandeling
Misschien ben je na deze avond wel zo enthousiast geworden dat je, mits je van een stevige wandeling houdt, wilt deelnemen aan de Midwinterhoorn-wandeling in Veele op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar. Je wandelt dan 5 km door de prachtige omgeving, waarbij u onderweg wordt getrakteerd op het geluid van de midwinterhoorn. De hele route is dan verlicht met waxinelichtjes, er staan vuurkorven en er worden verhalen verteld. Een ware belevenis!
Midwinterhoorn
In de periode rond Kerst kun je tijdens een wandeling in Westerwolde zomaar verrast worden door de mysterieuze tonen van de midwinterhoorn. Die mystieke, vaak weemoedige klank kan op een afstand van vijf tot acht kilometer te horen zijn.
Dat er midwinterhoorns in Westerwolde klinken, heeft alles te maken met de Saksische wortels van dit gebied. Eeuwenlang had het weinig met Groningen te maken, maar des te meer met gebieden in het huidige Eemsland, waardoor het Westerwolder landschap, taal en boerde-rijenbouw afwijken van de rest van de provincie.
In de volksmond wordt verondersteld dat het midwinterhoornblazen een heidens gebruik is, stammend uit de Germaanse tijd. Tijdens het Joelfeest rond de zonnewende (21 december) zou er op de midwinterhoorn geblazen zijn om boze geesten te verjagen.
Foto: Giezelbaargbloazers (ingezonden)